Amerikansk citronmarängpaj
Det här är ett recept från vår gamla Rutiga kokboken från 80-talet. Det blir väldigt tydligt hur smaken och matmodet har ändrats när man bläddrar i den men det här receptet funkar fortfarande. Nästa gång jag gör den kan jag tänka mig att dubbla mängden maräng så det blir ett härligt tjockt lager. 6 portioner (8 i receptet men det är snålt) Pajdeg:3 dl vetemjöl125 g smör2 msk vatten Fyllning:4 dl vatten2 dl socker1 1/4 dl maizena1-2 citroner (saft och skal)4 äggulor1 msk smör Maräng:4 äggvitor1 1/2 dl socker. Gör pajdegen. Kavla eller kläm ut i pajform ca 25 cm i diameter.Grädda på nedre falsen i 225 grader i 15 minuter. Låt svalna.Blanda vatten, socker, maizena och pressad citron i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulorna. Låt få ett uppkok. Tillsätt rivet citronskal och smör. Låt svalna. Häll fyllningen i pajskalet.Vispa äggvitorna med sockret till hårt skum. Bred över citronkrämen.Sätt in pajen i 150 grader ca 8 minuter för att få färg.Servera pajen kall.