Glutenfritt Fröbröd
Hejsan och god morgon!Jag vet att det är många som upplever ett "problem" när det kommer till bröd. Och jag vet, det är en djungel med alla olika varianter. Jag kan enbart stå för den glutenfria delen då jag har Celiaki (glutenintolerans). Då när jag fick min diagnos för 14 (?) år sedan fanns det inte något utbud på gott glutenfritt bröd. Det är skönt att veta att det inte bara är jag som är lite beroende av just bröd. Tur att det idag går att göra ett nyttigt bröd som även blodsockret mår bra av, men även smaklökarna! Idag finns det såklart en massa goda bröd att välja mellan men jag älskar variation när det kommer till bröd. Och jag vill gärna veta at brödet inte innehåller en massa skräp. Därför tror jag att jag har fått ett stort engagemang kring brödbak. Det här brödet är en av mina favoriter. Innehåller massa nyttiga fetter, inga konstiga tillsatser, lite sötma om man så vill addera det och det passar mycket bra nu när det vankas helg. För 1 limpa behöver du 1 dl pumpakärnor 1 dl solfrosfrön 1/2 dl sesamfrön 2 msk linfrö 1 msk chiafrön 1 dl valfria hackade nötter (jag använder cashewnötter och valnötter) 1 dl torkade bär/frukt (jag tog dadlar) 1 dl mandelmjöl 1 dl havremjöl 1 dl Durramjöl 1 dl majsmjöl 1 tsk bikarbonat 2 msk olja 4 dl naturell yoghurt eller fil 1 rivet äpple eller morot flingsalt Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötter och blanda ihop alla ingredienser i en bunke för hand eller med en träslev. Degen blir väldigt kladdig, då vet du att du har gjort rätt! Lägg smeten i en bakplåtsklädd bakform. Strö över lite av dina favorit nötter/frön. Grädda sedan brödet i nedre delen i ca 45 minuter. Flytta sedan upp brödet i ugnen och höj värmen till 200 grader och grädda det ytterligare 30 minuter. Till sist, sänk till 150 grader och flytta limpan längst ner och grädda i ca 12 minuter. Låt brödet svalna på ett bakgaller innan du skär i det för bästa resultat. En massa smör och en god salami (tryffelsalami) fick mina smaklökar att dansa och det är nästan skrämmande hur gott ett bröd faktiskt kan vara!/Diabeteskvinnan