Berberibröd (persiskt)

Hej!Hur mår ni denna måndagskväll?Jag mår toppen. Haft en grymt bra dag men fantastiska möten. Möten som kanske kommer att förändra min framtid. Eller jag vet att det kommer bli några förändringar framöver. Positiva sådana. Jag vet om att jag är lite som en mussla när det kommer till vad som försiggår och jag kan med säkerhet meddela att ni kommer att få reda på vad som händer och sker. Sitter just nu med min middag i högsta hugg, super-hungrig och det hjälpte inte att kassorna på Hemköp hade lagt av så ni kan tänka er kön...Men, tillbakablick på fredagens goda middag som jag hade fått inspiration från lite olika länder runt om. Ett av dessa bak var ett persiskt bröd som är utöver det som jag brukar baka. Lättgjort men tog en aning längre tid än det som jag brukar visa er. Inte lika nyttigt heller men det passade så bra!  Berberibröd – glutenfritt (persiskt) 1 plåt 6 gram torrjäst (1/2 påse) 2 1/2 dl vatten 6 dl glutenfritt mjöl (jag tog 3 dl rismjöl och 3 dlmandelmjöl) 1-2 tsk salt Pensling: 1 dl vatten 1 tsk sötströ 1 tsk olja 1 msk rismjöl Topping: Sesamfrön (svarta och vita) Gör så här: Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt de övriga ingredienserna och knåda degen rejält ica 10 minuter. I detta fall är det lättast att använda sig av en bakmaskin.Degen ska vara kladdig och känn efter själv om du behöver tillsätta antingenmer mjöl eller vatten. Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i ca 1 timma. Lägg degen på en oljad plåt, alternativt på ettbakplåtspapper då det glutenfria mjölet är mer ”kladdigt”. Låt jäsa iytterligare 2 timmar. Under tiden, förbered penslingssmeten. Blanda allaingredienser till smeten i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Låtsedan kallna i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg degen på en plåt medbakplåtspapper (om degen inte redan ligger på ett bakplåtspapper dvs). Formadegen med lätt fuktade händer och pensla på penslingssmeten. Strö sedan påfröna. Grädda i ca 15 minuter. Ha koll på brödet så att det intebränns. Ta ut brödet och servera det meddetsamma med goda röror! Brödet bör ätas direkt då det inte passar att förvara det enlängre tid.