Historik om Prinsess Tårtan.
Ursprungsreceptet för prinsesstårtor härstammar från Prinsessornas kokbok från 1930-talet som utgavs av en hushållslärare, Jenny Åkerström, som undervisade flickor på Östermalm. Bland dem fanns prinsessorna Märtha, Margaretha och Astrid (döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg). I boken heter tårtan "Grön tårta" men den fick sedan namnet prinsesstårta eftersom prinsessorna sägs ha varit speciellt förtjusta i den. År 2004 instiftade organisationen Sveriges bagare & konditorer "Prinsesstårtans vecka" sista veckan i september. Prinsesstårtan är Sveriges populäraste tårta och är gjord av tårtbotten, vispad grädde, vaniljkräm som är överdragen med marsipan. Marsipanöverdraget är normalt grönt med ett tunt lager florsocker ovanpå och tårtan är ofta dekorerad med en röd marsipanros eller liknande. Klassiska prinsesstårtor innehåller inte sylt och har grädde (ej tårtbotten) närmast marsipanlagret. Prinsesstårtor med sylt i botten och rosa marsipan är egentligen en operatårta. Varianter med andra färger på marsipanöverdraget kallas ofta prinstårtor eller ibland även Carl-Gustavtårtor (gult marsipanöverdrag) och operatårtor (rött/rosa marsipanöverdrag). Prinsesstårtan är inte bara populär i Sverige utan har även börjat exporteras till länder som Tyskland, Finland och Norge. När hösten är här och ska fira och sätter en liten extra guldkant på tillvaron ökar i takt med att mörkret kommer. Infaller alltid den sista veckan i september månad (21/9).