Bra att veta om \'\'Jäst\'\'
Jäst används när man bakar bröd för att brödet ska jäsa och bli luftigt. Det finns torrjäst och vanlig färsk jäst och så finns båda dessa sorter för söta degar och för matbröd. Jäst för söta degar kan användas om det är mer än 1 msk socker eller sirap i degen då man använder 50 g jäst. Annars kan man använda den vanliga jästen för matbröd (med blå text). Oftast så avses färsk jäst i recepten. Men man kan oftast ta torrjäst istället men då måste man följa de instruktioner som gäller torrjästen (som står på förpackningen) med att man värmer degvätskan till ca 45-50 grader istället för 37 grader för vanlig jäst. Ett tips när man ska ta 25 g jäst, skär diagonalt så är det mycket lättare att ta exakt hälften. En påse torrjäst innehåller 4 tsk jäst, så vill man ta 25 g där så är det alltså 2 tsk.