Om att fylla år. Och att fylla ett hus med värme.
Jag och Vincent åkte till Baskemölla förra fredagen för att fira min födelsedag i huset vid havet. Det började lite smått bekymmersamt då vi anlände sent fredag kväll till ett hus i mörker och kyla. Alla proppar hade gått, och det var det minsta problemet. Vi bytte samtliga i det ena skåpet så vi fick ljus åtminstone, men fick gå och lägga oss i ett kallt rum mellan iskalla lakan. Pappa ryckte in morgonen därpå och kunde konstatera att pannan inte fungerade som den skulle. Vi började min födelsedag med att tända eld i spisen, tur vi hade den, och åt frukost så nära den vi bara kunde komma. Efter att elektrikern fixat problemet så gott han kunde med den utrustning han hade kunde huset långsamt värmas upp igen. Pappa försökte hjälpa huset ytterligare på traven genom att tända eld i kakelugnen men det ville sig inte alls då röken fullkomligt vällde in i vardagsrummet. Pappa klättrade upp på taket och fann att nätet var borta och att det byggts ett fågelbo nere i skorstenen. Kakelugnen förblev otänd. Jag tog en paus i haveriet och ryckte upp mig genom att snöra på mig löparskorna och springa strandremsan norrut till Vik. En underbar tur genom kohagar, fiskebodar och klippor, med solen i ryggen och Hanöbukten som friskt sällskap. Underbart! Inför söndagens familjemiddag skulle jag låna en gryta modell större av min syster och passade på att ta en varm och oavbruten, lång dusch hos henne innan vi begav oss mot huset igen. Resten av dagen blev faktiskt riktigt mysig. Vincent lagade middag och jag bakade pepparkakor som jag sedan med mycket möda och stort besvär dekorerade med kristyr. Nu minns jag varför jag aldrig gjort det här på så många år ... Söndag och familjen på middag var ett underbart avslut på den här helgen. För mig stavas familjemiddag GRYTA, eftersom jag är riktigt dålig på att laga mat till flera personer. Så - en Boeuf bourguignon fick puttra för sig själv under eftermiddagen (hacka, bryn, puttra, det blir inte enklare än så) och provade ett recept på Saffrans-kladdkaka, som blev väldigt god, lite lös (snåla INTE med mjöl eller bakningstid) och väldigt söt (dra ner rejält på sockret, halvera!, note to self och er andra).