Kardemummabullar med vaniljkräm
Dessa blev så goda. Kommer definitivt göra igen. Recept från https://blogg.alltommat.se/fridasbakblogg/2019/07/13/kardemummabullar-med-vaniljkram/ . De blir säkert ännu godare om man gör sin egen vaniljkräm, men det orkade jag inte den dagen.Ingredienser ca 30 bullar:5 dl standardmjölk50 g jäst1.5 msk mortlade kardemummakärnor1 dl strösocker1 ägg2 tsk vaniljsocker0.5 tsk salt150 g rumsvarmt smör12-15 dl vetemjöl specialFyllning:200 g rumsvarmt smör2 dl strösocker1 msk mortlade kardemummakärnor1 tsk vaniljsocker2.5 dl vaniljkrämSockerlag: 1.5 dl strösocker1.5 dl vatten.Dags att baka:Börja med att ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Mortla sedan kardemummakärnor så det är klart. Sedan vispar man ihop alla ingredienser till fyllningen (utom vaniljkrämen) med en elvisp och ställ åt sidan. Jag använde mig att en slickepott och arbetade ihop fyllningen med den, det fungerade bra.Blanda samtliga ingredienser till degen i en stor bunke, gärna i den till assistenten om det finns tillgängligt. Arbeta sedan ihop degen på låg hastighet i 15 min ( för hand ca 20 min). Lägg upp degen på ett mjölat bord och dela den i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen på mitten.Skär 2 cm breda remsor av degen (använde en "pizzadelare") och tvinna dem, snurra sedan ihop till en bulle och lägg på en bakpappersklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 1.5 h. Sätt ugnen på 225 grader när det är ca 20 min kvar av jästiden.Gör försiktigt en grop i varje bulle och spritsa sedan i vaniljkrämen. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 min. Gör nu sockerlager, koka ihop socker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt svalna. Jag blandade bara vatten och socker tills det lösts upp, alltså ingen värme. Funkade fint också.Tag ut bullarna ur ugnen oh pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna. OBS. Jag tyckte pärlsockret fäste dåligt så nästa gång kanske det går att lösa på något annat sätt. Typ pensla med ägg innan ugnen och ha på pärlsocker då (?)