Kanelbullar

I söndags (4 oktober) var det kanelbullensdag, så jag ville baka kanelbullar. Degen blev mycket bra och dom blev goda, receptet jag använde mig av var https://mykitchenstories.se/saftigaste-kanelbullarna/ Ingredienser ca 30 bullar: Fylling: 150 g rumsvarmt smör 1 dl farinsocker 1 dl strösocker 5 tsk malen kanel Vetedeg: 50 g jäst  500 g mjölk (5 dl) 1 msk malen kanel 250 g smör 200 g strösocker (2 dl) 1 kg vetemjöl (16.5 dl) 1 tsk salt 1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling Pärlsocker till garnering Sockerlag: 2 dl vatten 1 dl strösocker Dags att baka: Blanda först ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.  Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör runt tulls jästen lösts upp i mjölken. Ha sedan i kanel, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30 x 60 cm. Här blev min deg mycket större. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik sedan på mitten längs med långsidan (långsida mot långsida). Kavla lite lätt så rektangeln blir jämn och utan luftbubblor. Skär 1 cm (jag gjorde 2 cm) tunna remsor längs med kortsidan av den vikta triangeln. Snurra till en kanelbulle, kolla videon om det är oklart hur man gör. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk. Låt dessa sedan jäsa 2-3 timmar beroende på temperaturen i köket. Bullarna är färdiga när degen "studsar tillbaka" när man trycker lite lätt på bullarna med fingret.  Sätt ugnen på 200 grader (jag höjde till 220-230 och körde kortare tid, vet inte om det påverkar resultatet). Vispa lägg ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla bullarna. Garnera med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Under tiden passar det bra att förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla bullarna så fort de kommit ur ugnen.