Kalops
Idag blev det en riktig husmans-klassiker! Kalops med potatis. Det blev väldigt gott och receptet är från https://www.coop.se/recept/klassisk-kalopsIngredienser:600 g högrev, bog eller fransyska (jag hade fransyska)2 msk smör3 morötter2 gula lökar15 kryddpepparkorn1 tsk salt0.5 tsk vitpeppar2 lagerblad6 dl vatten2 msk oxfond1 msk vetemjölsalt och svartpepparDags att laga:Börja med att skära köttet i ca 2 x 2 cm bitar. Hacka morötter i stora bitar och dela löken i klyftor. Bryn först köttbitarna i omgångar i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Bryn sedan morötterna och löken i samma stekpanna och lägg över i grytan. Tillsätt kryddpepparkorn, salt, vitpeppar och lagerblad i grytan.Häll hälften av vattnet i stekpannan och koka upp för att få med smakerna från när man stekte köttet. Häll sedan skyn i grytan tillsammans med den andra hälften av vattnet. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört ca 1.5 h. Men man kan också koka köttet längre, tror jag kokade ca 2 h.När köttet kokat färdigt, tillsätt oxfonden och rör runt. Blanda mjölet med lite vatten så det blir en slät redning och rör ned i grytan. Låt kalopsen sjuda 3-5 min och smaka av med salt och svartpeppar.Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.