Äppelkrans
Dags för nytt recept med äpplen. Denna goda äppelkrans med recept från: https://lindasbakskola.se/2014/09/08/appelkrans/ Ingredienser:Vetedeg:25 g jäst för söta degar2.5 dl mjölk0.5 dl strösocker1 nypa salt0.5 tsk malen kardemumma50 g rumsvarmt smör5-7 dl vetemjölFyllning:2 äpplen50 g rumsvarmt smör0.5 dl strösocker1-2 tsk mald kanelGarnering:1 äggmandelspånpärlsockerDags att baka:Första tips: Läs hela receptet först. T.ex. ta fram smör i tid så det hinner bli rumsvarmt.Börja med att värm mjölk till ljummen temp (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Blanda sedan tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl (lite i taget). Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Jag körde i min assistent ca 5-10 min. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.Skala och riv äpplena grovt. Här läste jag inte ordentligt heller utan skalade inte äpplena, men det funkade fint. Svenska äpplena har inte kommit till min butik än så jag använde mig utav Janagold.När degen jäst färdigt, kavla ut degen till en rektangel, 0.5-1 cm tjock. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel. Rulla sedan ihop degen från långsidan till en rulle. Forma degrullen till en cirkel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp djupa jack i degen med ca 5 cm mellanrum. Lägg kanten av en springform runt för att den ska hålla formen fint. Låt kransken jäsa under bakduk i ca 30 min och sätt ugnen på 200 grader.Efter jäsning så pensla kransen med uppvispat ägg oh strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda längst ner i ugnen i ca 30-35 min. Låt svalna på plåten. Med springform runt kransen så blev formen väldigt fin. Man hade kanske kunnat klippt tätare så det hade blivit som ett brytbröd. Några sista tips: Kan tycka det blev lite snålt med fyllningen, så öka mängd äpple och smör kanske. Tyckte inte heller madelspånet gjorde något nytta så kommer skippa det om jag gör den igen.