Köttgryta lagad i en lergryta.
Kryddig köttgryta. Du behöver: 600 gram grytbitar (nöt) 1 röd paprika 2 gula lökar 1 burk krossade tomater 3 dl vatten 1 dl rött vin blandat med 2 msk vinäger 3 vitlöksklyftor 1 köttbuljongtärning 2 morötter 2 st lagerblad 1 msk oreganokrydda Svartpeppar - Lagom mängd Salt – Lagom mängd Paprikapulver 2 msk Allkrydda 2 msk Såhär gör du: Lägg lergrytan i kallt vattenbad Alltså häll vatten i både överdel och underdel. Låt stå 45 minuter. Efter det häller du ut vattnet, och nu kan du börja använda den. Hacka alla grönsakerna i mindre bitar. Inte för smått, det ska vara tuggmotstånd kvar. Pressa vitlökarna. Lägg sedan allt detta i lergrytan. Häll i: Krossade tomater, vinet med vinägern, och vattnet. Stek sedan köttet så det får lite stekyta. Enbart på låg värme i max 5 minuter. Lägg sedan även i köttet i lergrytan. Häll i alla kryddorna. Rör runt så allting blandar sig! Ställ in grytan i ugnen när den är kall. Ställ sedan värmen på 150 grader. Låt stå i cirka 1 ½ - 2 timmar. Vill du inte ha "såsen" i grytan så tunn så spä den med lite majzena. Har du ej de så blanda mjöl o vatten istället och häll i! Koka lite ris till, sedan är det färdigt att servera. (Går även bra att lägga i delad potatis i grytan), men lägg i när det är cirka 45 minuter kvar.