Midsommarens efterrätter
2024-06-19Hej!Det här är officiellt mitt första inlägg på den här bloggen som är tänkt att handla om visioner för hur jag själv skulle vilja ha det i framtiden när jag får ett eget boende, och det är dags för mig att exempelvis hålla i olika bjudningar. Just nu är jag nämligen student och drömmer om dagen jag får bestämma över vilket porslin jag ska ha, vilken inredning mitt boende ska ha, hur skafferiet ska organiseras m.m. Vidare vill jag i det här inlägget dela med mig av vad jag skulle bjuda på till efterrätt ifall jag skulle ha en midsommarbjudning. Att baka något själv och från grunden tycker jag personligen är väldigt trevligt och många uppskattar idag hembakat. Jag har alltid gillat att baka men självklart blir det fel ibland, så det gäller att ha några trofasta recept man kan luta sig tillbaka på. Under de senaste månaderna har det varit flera olika bjudningar där jag fått till uppdrag att baka en tårta och jordgubbstårtan som ni ser på de två nedre bilderna har varit mycket populär. Dels eftersom den ser så somrig ut och dels för att den är så enormt god! På bilden precis här under visas en klassisk pavlova dvs. en maräng med något segare insida toppad med vaniljkräm med smak av citron, lättvispad grädde och skivade jordgubbar. Pavlovan kan man göra till en enda stor tårta istället för som jag gjorde i portionsformar. Jag kan tycka att det känns väldigt lyxigt att få en pavlovabakelse bara för sig själv, men är man många gäster är en pavlovatårta att föredra. Då kan man dessutom göra dubbla satsen utan mycket extra jobb. Exempel på trofasta recept som alltid blir goda- Jordgubbstårta- Pavlovatårta/bakelser- Sockerkaka fylld med rabarber - Smulpaj med blåbär eller hallon- Pinocchiotårta med jordgubbar- Noblessetårta Jag har googlat fram olika recept och testat mig fram för att se vilken som blir bäst. Men om man går efter recensionerna på de olika hemsidorna blir det sällan fel, och de allra flesta recepten liknar varandra. Om något recept kräver en viss ingrediens du saknar kan du förslagsvis bara gå till ett annat recept som kanske inte kräver det. Därutöver finns det definitivt ingredienser som man kan utesluta och som inte nämnvärt påverkar resultatet. Camilla Hamids knäckiga blåbärspaj är så himla god och blir alltid lyckad. Även receptet på "Himmelsk jordgubbstårta" från Fridas bakblogg är så bra och jag har använt mig av det när jag gjort jordgubbstårtorna på bilderna, fast jag blandade inte in jordgubbsbitar i grädden som jag dekorerade med. Utan lade de istället på toppen och spritsade ut grädden. Viktigt!Något som jag tycker är viktigt att tänka på när man ansvarar för efterrätten vid tillställningar är att det finns tillräckligt! En tumregel för mig är att det nästan ska räcka till de dubbla antalet gäster som kommer, eller runt 1,5 gånger så mycket. Vidare ska det finnas glass, grädde eller vaniljsås till alla efterrätter som inte är tårtor. Utöver det är det bara att köra!Glad midsommar i förväg!<3