RECEPT MED JORDGUBBAR

Hittade det här inlägget i mitt utkast från flera veckor tillbaka och blev så förvånad över att jag aldrig publicerade det. Men bättre sent än aldrig! Nu börjar jordgubbssäsongen och jag älskar det. Jordgubbar är nog den godaste frukten/bäret jag vet. Extra trevligt nu på sommaren, så trevligt att baka något somrigt och bjuda över vänner och familj på fika.Här kommer tre somriga recept! (Recept lånat härifrån!) Marängrulltårta, 8-10 bitar: Maräng:- 5 äggvitor- 2.5 dl strösocker- 2 tsk florsocker- 1 tsk maizena majsstärlekse Jordgubbspuré- 75 g jordgubbar- 2 msk strösocker- skal av 1 lime Fyllning:- jordgubbspuré (recept ovan)- 3 dl vispgrädde- 150 g färska jordgubbar i bitar Gör så här: Maräng: 1. Börja med att sätta ugnen på 160°c och klä en plåt med bakplåtspapper.2. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sedan 1 msk strösocker i taget under konstant vispning på hög hastighet. Vispa till en bland och fluffig maräng. Vänd sedan ner florsocker och maizena, rör ihop.3. Bred ut marängen på bakplåtspapperet och grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter – tills den fått en gyllene färg.4. Tag ut och strö lite strösocker på toppen, vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper och drag försiktigt bort det pappret som sitter fast i botten – låt svalna.Puré: 1. Koka ihop jordgubbar och strösocker i en kastrull på medelhög värme. När jordgubbarna blivit lite mjuka så kör du med stavmixer till en puré – du kan också mosa dem fint med en gaffel. Riv sedan ner limeskal och rör om.Fyllning: 1. Vispa upp grädden och bred den sedan på botten. Droppa över jordgubbspurén och drag med en liten sked så att fyllningen blandas slarvigt. Strö över jordgubbarna.2. Rulla marängen från kortsidan till en ganska tight rulle. Pudra över lite florsocker och toppa med lite vispad grädde och jordgubbar (Hittade inget recept men utgår från bilden att man gör så här) Vaniljcremefyllda croissanter med bär - croissant- vaniljkräm- färska bär- florsocker Gör så här: 1. Skär ett snitt i croissanten, fyll croissanten med vaniljkräm och färska bär. Avsluta med att pudra över florsocker. (Recept lånat härifrån!) Pavlova med vaniljkräm och jordgubbar, 10 bitar: Maräng:- 5 äggvitor- 3 dl strösocker- 2 tsk maizena majsstärkelse Fyllning:- 3 dl visprädde- 2 dl vaniljkräm- 300 g färska jordgubbar Gör så här: 1. Börja med att sätta ugnen på 170°c och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.2. Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller i din köksassistent, vispa på hög hastighet. Tillsätt sedan lite socker i taget under konstant vispning och när allt socker är tillsatt så låter du marängen vispas i 5-7 minuter. Känn mellan fingrarna – när sockerkristallerna inte går att känna så är marängen klar. 3. Vänd ner majsstärleksen och klicka sedan ut marängen till en marängbotten på bakplåtspapperet, bred ut så stor du önskar, min är ca. 25 cm i diameter.4. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 125°c. Grädda i ca. 1 h.När den släpper från pappret så är den klar – prova att lyfta lite på den efter ca. 45 minuter. 5. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat helt.6. Toppa med vaniljkräm, lättvispad grädde och jordgubbar