RECEPT - KÖTTGRYTA MED SVAMP
Så här såg söndagens middag ut och det är alltid ett säkert kort här hemma! Jag kom på det här receptet en gång när vi hade kött, grädde, och en paprika hemma behövde göras något på och sen dess har det blivit en favorit. Det är så kul när man improviserar fram en riktigt god rätt. Finns ju inte mycket som slår en god gräddig sås med ris <3 Omöjligt att inte ta fler portioner när den här grytan står på spisen i köket haha :-) När jag visat den här rätten på Instagram har jag alltid fått frågor om recept. Men efter som jag bara improviserat så har jag inget recept sådär på rak arm men idag när jag lagade försökte jag verkligen tänka efter vad jag la i så jag skulle kunna skriva ihop ett recept till er. Och som jag sagt förut så improviserar jag alltid när det kommer till matlagning, tricket är att smaka av hela tiden så hittar man rätt tillslut! (Alla mått är ungefärliga, smaka av och gå på känsla!) För 4 personer: - Ca 200-250 gram nötkött- 4-5 champinjoner- 1 grön paprika- 1-2 klyftor vitlöksklyftor- en skvätt rödvin- 5dl grädde- en skvätt vatten- 2-3 msk kalvfond- 2-3 msk soja- salt - peppar- ev. timjan- basmatiris för 4 personer- persilja 1. Tillaga ris enligt instruktioner på förpackningen (jag föredrar basmatiris till just den här rätten). 2. Tärna upp köttet i bitar (ca 2-3 cm) och stek snabbt på hög värme i smör för att få lite yta. Denna gång använde jag oxfilé men funkar även med ryggbiff eller lövbiff. När köttbitarna stekts igenom, lägg åt sidan. 3. Ta samma stekpanna och häll i ytligare lite smör. Skär upp champinjoner och paprika och stek tills grönsakerna får lite färg och blir mjuka. Pressa i 1-2 vitlöksklyftor och salt och peppar efter smak. När grönsakerna är klara är det dax att hälla tillbaka kötet i stekpannan igen. 4. Häll i en skvätt rödvin. Jag har nästan alltid matlagningsvin hemma som jag häller i sånna här rätter. Låt det koka bort lite innan du sänker värmen. En skvätt är alltid olika för mig men runt 2-3 msk skulle jag tippa på. 5. Häll i en hel grädde och rör om. Tillsätt sedan soja och fond, har inga exakta mått men bara att smaka av vad som känns gott. Jag använder en mörk svamp soja som både ger fin färg och sälta. Om såsen känns för tjock kan jag även hälla i lite vatten för att späda ut allt lite. 6. Smaka av hela tiden och se om rätten behöver mer eller mindre av något. Till den här rätten kan det även vara gott med lite torkad timjan i om man gillar det. 7. När grytan smakar bra och har rätt konsistens är det bara att servera. Jag föredrar att äta den med ris men funkar säkert lika bra med potatis. Toppa med persilja! Lycka till i köket och hoppas att det smakar! <3