MIN BÄSTA PASTA

Något man kanske inte vet om mig är att jag älskar matlagning. Jag tycker det är så kul att laga själv, testa nya recept, kolla matvideos på youtube, följa matprogram osv. När jag var liten älskade jag att hänga i köket med mamma och provsmaka hennes mat och jag försökte alltid studera vad hon gjorde så jag skulle lära mig. Nu var det 5 år sen jag flyttade hemifrån och jag har lagat en hel del mat sen dess, men det jag tycker är roligast och blir godast är helt klart gräddiga rätter. Skulle ändå vilja påstå att det är lite av min specialitet, speciellt om man frågar min kille haha <3 Den här pastan har varit en favorit i flera år och när jag väl lägger upp den så brukar jag alltid få massa frågor om recept. Tyvärr utgår jag inte från recept över huvudtaget när jag lagar mat utan jag går alltid på känsla och smakar av hela tiden och försöker känna efter vilka smaker som saknas eller om något smakar för mycket. Men igår när jag gjorde den här pastan försökte jag tänka efter lite mer så här kommer äntligen ett recept på en utav mina favoriträtter. Och vill bara understryka att jag absolut inte är någon kock och ingen receptförfattare men så här gör jag och det funkar. Hoppas ni gillar det :-) För ca 4 personer - Campanelle pasta (ca 300 gram)- Olja att steka i- 2 kycklingbröstfiléer- 3 mellan stora champinjoner- 1-2 vitlöksklyftor- En skvätt vitt vin- Pastavatten- Grädde (ca 3 dl)- Kycklingfond (1-2 msk)- Soja (1-2 msk)- Parmesan- Persilja- Salt och pepparExtra:Det här är en god och enkel bas, vill man få en annan smak är det väldigt gott att ha i torkad timjan eller om man vill ha mer åt tryffel hållet kan man ha i lite tryffelolja. Man kan även variera proteinet till kött eller kanske ett vegetariskt alternativ. Man kan verkligen variera den här rätten hur mycket som helst! 1. Sätt på pastavattnet, var inte rädd med saltet! Koka pastan så den fortfarande har lite tuggmotstånd. Jag använder mig av campanelle för att ytan är lite skrovlig och gropig så såsen verkligen kommer med pastan.2. Tärna upp kycklingen i små tärningar. Stek i en het panna med olja (jag hade olivolja) så kycklingen får lite yta och färg. Vänta med att salta och peppra, det drar nämligen ut vätskan ur kycklingen och då kokas den istället. Så stek hårt, snabbt och lägg sedan på en separat tallrik.3. Lägg i en klick smör samma panna och stek champinjonerna med den pressade vitlöken. När dom blivit mjuka och fått lite färg kan du lägga tillbaka kycklingen i stekpannan igen. Salta och peppra efter smak.4. Häll i en skvätt vin, t.ex. matlagningsvin som finns i mataffärerna. Jag hade lite cava hemma som var öppen som jag hällde i. Med skvätt menar jag typ 0.5-1 dl ish. Låt det reduceras lite i den heta pannan innan du går vidare med nästa steg. 5. Nu ska detta dofta helt amazing av vitlöken och vinet och då går jag i med ca 1 dl av det kokande pastavattnet. Pastavatten är jättebra att använda i just en sån här rätt då det innehåller massa stärkelse från pastan. 6. I samma veva som pastavattnet häller jag i 1-2 matskedar fond, som sagt så går jag bara på känsla men skulle tippa på att det är ungefär så mycket.7. När det har fått gottat ihop sig så häller jag i grädde. Jag använder mig alltid av vispgrädde så såsen verkligen ska bli god och krämig. Rör runt hela tiden och sänker värmen lite så det inte kokar över. 8. För att ge såsen det där lilla extra häller jag i en skvätt mörk soja, dels för den goda salta smaken men också för att pastan ska få en trevligare färg.9. Nu bör pastan vara färdig. Häll av vattnet och sen direkt ner med pastan i såsen och rör om. Sen låter jag bara allt koka ihop tills såsen är krämig. 9. Lägg upp och toppa med massa parmesan och persilja och ev. salt och peppar. Tycker verkligen persilja är pricken över i:t till den här rätten. Vill man inte köpa en hel kruka kan jag tipsa om fryst, brukar köpa en liten ask för typ 7 spänn som alltid ligger redo i frysen ;-) Det var min pasta det, väldigt enkel men så god! Och som sagt, ta inte dom här måtten exakt utan smaka av hela tiden och känn efter, det är så jag lärt mig. Hoppas ni fick lite inspiration till middagen ikväll ;-)