KANELBULLAR

  Recept - Cirka 50 stycken: Deg: 50 g jäst för söta degar 150 g smör 5 dl mjölk 1 dl socker 2 krm salt 3 tsk malen kardemumma ca 11-13 dl vetemjöl   Fyllning: Smör Socker Kanel   Pensling: 1 st ägg   Garnering: Pärlsocker   Gör så här: Bulldeg: Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C om det inte redan är det.  (OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen. Rör om i botten eftersom det är varmast där. Känn med ett finger, när det varken känns varmt eller kallt när du stuckit ner fingret i vätskan så är det 37°C. Glöm inte att röra om innan du känner efter. Om det blivit för varmt, ta bort kastrullen från plattan och rör om och låt stå tills det svalnar till rätt temperatur.) (Om det är kallare än 37°C gör däremot inte så mycket, jästen dör inte men jästiden blir lite längre.) Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.  Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Mät upp vetemjölet i litermått. Arbeta in mjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar. Låt degen jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.   Utbakning och fyllning: Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt. Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet. När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar. Kavla ut varje degdel. Bred på smör och strö över kanel och socker. Rulla ihop till en rulle. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.   Pensling och garnering: Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden. Pensla försiktigt på de färdigjästa bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.   Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna på galler under bakhandduk.