Macarons - italiensk maräng
Macarons är verkligen sååå roligt att baka! Det går att variera i oändligt många smaker, färger och former.Det är verkligen något speciellt med att baka macarons. Alla olika moment, spänningen när de gräddas och man går och tittar varannan sekund om de reser sig och får "fötter" som det kallas. (..eller det kanske bara är jag som gör så, haha) Ja, det blir en slags tävling med sig själv! Jag har bakat macarons i snart 5 år och blir fortfarande lika nervös inför gräddningen!Men låt er inte skrämmas, när man väl lyckas och ser de små "fötterna" växa fram i ugnen så utbrister man i ett stort "Jaaaa!" och agerar som om det vore någon typ av VM-vinst så släpper spänningen och man blir glad igen och kan gå vidare med nästa steg!Här kommer mitt absolut bästa recept som jag alltid nuförtiden använder mig av när dessa läckerheter ska bakas!Jag brukar alltid göra macarons med italiensk maräng, alltså att man kokar upp socker och vatten till 118 grader innan det hälls ned i de uppvispade äggvitorna. RECEPT Kakorna120 gram äggvita uppdelat i två skålar35 gram socker till marängen150 gram mandelmjöl150 gram florsocker 150 g strösocker till sockerlagen50 gram vatten +ev hushållsfärg eller smakerFyllning:100 gram valfri choklad0.75 dl vispgrädde+ ev smaksättning1. Hacka chokladen i små, små bitar och lägg i en skål. 2. Koka upp grädden och häll den över chokladen och blanda till en kräm. Låt svalna i rumstemperatur. En köksmaskin/assistent så som t.ex. KitchenAid är nästan ett måste för detta recept! En sockertermometer behövs också, då det verkligen måste vara exakt rätt temperatur för att det ska bli bra!Macarons:1. Börja med att sikta mandelmjöl och florsocker så att alla klumpar och stora mandelbitar tas bort, och häll ner blandning i en stor bunke, helst av stål eller glas. 2. Häll 60 gram av äggvitan i mandelmjöl- och florsockerblandningen och rör ihop till en seg massa, och ställ åt sidan.3. Häll vatten och socker i en liten kastrull och börja koka på medelhög temperatur, rör inte om medan det kokar. Sockerlagen ska kokas till exakt 118 grader, håll koll, det går fort när temperaturen nått runt 115 grader!4. Medan sockerlagen kokar är det dags att börja vispa resterande äggvitor till ett vitt skum. Häll äggvitorna i en bunke och vispa på låg hastighet till en början och när det börjar bilda ett skum, då har du i 35 gram socker, och fortsätter vispa på medelhög hastighet. 5. När sockerlagen väl nått 118 grader är det dags att hälla i den i den uppvispade äggvitan. Öka hastigheten på din maskin nästan till max och häll i sockerlagen i en tunn stråle och låt vispa i cirka 10 minuter på hög hastighet. Marängen är klar när bunken är sval, ungefär 40-45 grader.6. Som om det inte redan har varit komplicerat så kommer det mest avgörande momentet nu, Macaronage, som det så fint heter! 7. Nu är det dags att blanda i marängen i ägg, mandel och sockerblandningen! Börja med att vända i hälften så att allt blir jämt fördelat, vänd sedan i resten. Den metod som ofta används är att man liksom vänder ner och skrapar runt skålen ungen 30 gånger eller tills man uppnått rätt konsistens. Macaronsmeten ska vara ganska lös och trögflytande, men inte rinnande! Man kan göra ett test, dra slickepotten i mitten av skålen och börjar smeten röra sig tillbaka till mitten inom 5-10 sekunder är den rätt konsistens!8. Dags att fylla spritspåsen med smeten och börja sprista ut cirklar i storleken av en 5-krona ungefär, eller hur stora eller små man vill! Jag brukar använda mig av en ungefär 1 cm stor rund tyll. För bästa resultat rekommenderar jag att använda en bakduk som är återanvändningsbar, istället för vanligt bakplåtspapper! Spritsa med ett mellanrum på ungefär fem centimeter mellan varje kaka så de inte flyter ihop i varandra. För att ta bort eventuella luftbubblor i kakorna kan du ta plåten och banka ned den lite lätt i ett bord eller bänk. I detta moment flyter smeten ut lite så det får man tänka på!9. Dags att sätta på ugnen! 150 grader (125-130 grader varmluft). Här gäller det att lära känna sin ugn och se vilken temperatur som passar bäst! Nu ska macaronsen vila i ungefär 30-40 minuter så att de torkar lite. Detta steg gör att kakan blir mer stabil och inte spricker lika lätt i ugnen. 10. Grädda i 12-15 minuter, tills de känns stabila och de lossnar från bakduken. Låt svalna. 11. Fyll en spritspåse med fyllningen och spritsa cirka en tesked av fyllningen på en macaronkaka och sätt ihop med den andra delen. VOILÁ! KLART! Precis som de andra kakorna jag la upp tidigare så är dessa macarons också en perfekt Alla Hjärtans Dag-gåva! Hoppas ni testar att baka macarons och att det går vägen! Annars är det bara att kämpa på! När man väl har bakat dessa kakor en gång, så kan man inte sluta! Kram på er och jag önskar er alla en härlig måndag! /Jolina