Linzer cookies
Vaniljkakor med hallonsylt, eller ja, Linzer cookies som de egentligen heter är en dubbel, söt vaniljkaka med en härligt syrlig hallonsylt. Väldigt lik Singoallakakan i smaken, men mycket godare. Det krävs inte heller många ingredienser vilket alltid är ett plus! Receptet går också jättebra att både dubblera och halvera om man så vill. Kakorna går även superbra att frysa upp till 3 månader. RECEPTCa 25 dubbla kakor Till hallonsylten: 4.5 dl frysta hallon 2 dl strösocker 0.5 dl gelésockerGelésockret används för att göra sylten tjockare och mer stabil, men det går lika bra att utesluta och bara använda strösocker, men då kan det behövas koka lite längre. Till kakorna: 230 gram kallt smör 2.5 dl strösocker 2 stora ägg 2 tsk vaniljsocker 0.5 tsk salt 1.75 dl majsstärkelse (t.ex. Maizena) 8-9 dl mjöl beroende på mjölsort (450-500 g) + 2-3 msk florsocker till dekoration 1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft) 2. Börja med att hälla hallonen och sockret i en mellanstor kastrull. Låt koka ihop på mellanhög värme i ungefär 5 minuter och rör om då och då. Sylten är klar när den har börjat tjockna. Ta då av kastrullen från värmen och låt sylten svalna i rumstempratur en stund,innan du kan ställa den i kylen för att svalna ytterligare. 3. Häll i sockret, vaniljsockret och det kalla smöret i en bunke och börja vispa ihop tills det blir krämigt.Tillsätt sedan äggen, ett åt gången, och vispa ihop allting till en slät smet. 4. Sedan tillsätter du saltet och majsstärkelsen. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget. Avvakta och se hur degen känns,känns den lite lös, häll i lite mer mjöl. När degen känns smidig, stabil och håller formen så är den klar. 5. Nu är det dags att rulla upp ärmarna och börja kavla! Mjöla bänken/bordet lätt och kavla ut degen till ungefär 3-4 mm tjocklek och börja stansa ut dina kakor i den form du vill. 6. Placera de utstansade kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt och skjuts ini ugnen i ca 12-15 minuter beroende på storlek. Håll koll de sista minuterna då det fort kan gå från perfekt gräddat, till total katastrof, haha! 7. Låt kakorna svalna och ta ut sylten från kylen och börja para ihop två kakor och lägg lite sylt på bottenkakan och sätt sedan ihop med den övre kakan. 8. Pudra sedan med florsocker. KLART! Redo att avnjutas, ensam eller med någon du tycker om! Dessa kakor passar även perfekt som present nu till alla hjärtans dag! Lägg några kakor i en cellofanpåse och gör en rosett med ett fint band! Enkelt och fint!