Recept: Chokladmuffins paleo

Den här veckan bjuder Sofie Lundberg på muffins med smak av choklad och naturlig sötma från dadlar och honung.


Det var egentligen inte meningen att göra ytterligare ett muffinsrecept så nära inpå det förra, men när jag gjorde dessa godbitar häromdagen kunde jag inte låta bli att dela med mig av dem. Det här receptet innehåller inget mjöl och inget socker men smakar gudomligt gott av choklad och naturlig sötma. Vet man inte att de är nyttiga kan man tro att de är som vilka vanliga chokladmuffins som helst – och det är ett gott betyg från en sötjunkie som mig. 

Muffinsen är bakade enligt paleo, en diet som strävar efter att efterlikna den mat människan har ätit i miljontals år innan vi blev bönder och började använda spannmål, mejeriprodukter, socker och vegetabiliska oljor. Själv följer jag inte någon diet alls men tycker att det är kul att experimentera med olika typer av mat. Och lyckas man göra något så gott så att man inte märker någon skillnad så blir det ju extra roligt. Så spring genast till köket och rör ihop en sats av dessa godingar. Du kommer inte bli besviken! 

Chokladmuffins paleo 

12 färska dadlar utan kärnor
3 ägg
1 dl mandelmjöl
3 msk kakao 
2 msk kokosolja 
1 tsk honung
1 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver 

Topping: kakaonibs 

 

Gör så här: 
1. Mixa dadlarna i en matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt äggen.
2. Blanda i resten av ingredienserna och vispa till en slät smet.
3. Häll smeten i muffinsformar och toppa med kakaonibs.
4. Baka på 150 grader i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut när muffinsen är fasta men kladdiga i mitten. 

 

AV: SOFIE LUNDBERG/ FOOD & OTHER STORIES 
foodstories.devote.se 

stats