12 lättskötta växter för dig som inte har gröna fingrar
Gröna växter är både trendigt och snyggt, men många har svårt att få dem att överleva. Här är tolv fina och lättskötta sorter som alla (eller ja, nästan alla) kan hålla vid liv.
Monstera (Monstera deliciosa)
Ingen har väl missat den klassiska Monsteran som återigen har blivit trendig. Det är en växt med klart gröna blad som passar perfekt för dig som gillar att ha stora växter omkring dig. Först är bladen hjärtformade, men med tiden blir de flikiga och stora.
Skötsel: Monsteran är mycket lättskött och tålig och klarar galant att stå en bit in rummet, den vill helst inte ha direkt solljus. Växten ska vattnas regelbundet och helst inte torka ut helt mellan vattningarna. Om du vill att din Monstera ska må extra bra kan du ge den växtnäring då och då samt duscha växten ibland.
Elefantöra (Pilea peperomioides)
Den spretiga, kravlösa och charmiga blomman ser ut som elefantöron på stjälk och är kanske de senaste årens mest instagrammade växt. Elefantörat är också väldigt lätt att ta sticklingar av. Varför inte ge en elefantbebis i present till din bästa kompis?
Skötsel: Vattna elefantörat normalt, det vill säga när jorden har blivit torr. Om du vill kan du kan använda lite näring i vattnet från vår till höst. Elefantörat är inte så ljuskrävande och kan stå vart som helst i rummet. Tro det eller ej, men bladen blir faktiskt större vid mindre ljus.
Aloe Vera
Detta är en dekorativ krukväxt som är väldigt enkel att sköta. Och den är inte bara fin – den gör nytta också! Aloe Vera-växten avsöndrar syre och absorberar koldioxid på natten, vilket betyder att det är väldigt bra att ha i sovrummet. Inte nog med det – växtens geléliknande kött har en läkande förmåga och kan användas på exempelvis solbränd hud.
Skötsel: Växten placeras i normal rumstemperatur och trivs bäst när det är ljust och soligt. På sommaren vill aloen ha rikligt med vatten – men jorden ska torka upp ordentligt mellan vattningarna så att den inte ruttnar. Växten mår extra bra om den får näring varannan vecka från vår till höst.
Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata)
Denna växt är inte bara fin, den är lättskött och tålig också. Svärmorstungan fungerar även som en luftrenare och har mörkt gröna blad med ljusa tvärband och gula kanter. Ibland får den vita och doftande blommor.
Skötsel: Svärmorstungan vattnas så att jorden blir ordentligt blöt för att sedan få torka upp helt innan nästa vattning. Den tål både skugga, ljus och sol och mår extra bra av lite näring i vattnet någon gång i månaden under vår till höst.
Garderobsblomma (Zamioculcas)
Garderobsblomma är en synnerligen lättskött och tålig klassiker som aldrig går ur tiden (du har garanterat sett den hemma hos dina föräldrar eller på typ ett bankkontor). Det är en väldigt kravlös växt som klarar det mesta – därav namnet Garderobsblomma.
Skötsel: Denna växt ska vattnas regelbundet, men den dör inte av att stå bortglömd i ett hörn ett tag. Att den kallas Garderobsblomma beror på att den kan stå en bit in i rummet, utan ljus, och klara sig ändå. Men även denna blomma mår extra bra av lite näring i vattnet vår till höst.
Kaktus (Cactaceae)
Denna taggiga växt finns i massa olika varianter och sköter sig i stort sett helt själv. Om du glömmer bort att be någon vattna när du åker på semester så ser den förmodligen ändå lika fin ut när du kommer hem igen. Kaktusen är med andra ord den optimala krukväxten för dig som har en massa annat att tänka på.
Skötsel: Ju varmare det är i rummet, desto mer vatten vill kaktusen ha. Men en kaktus som vill ha mycket behöver bara vattnas ungefär 2–3 gånger i månaden. Så vattna inte för mycket, då finns det risk för att den ruttnar.
Fredskalla (Spathiphyllum wallisii)
Fredskallan är en lättskött blomma som växer snabbt även om man ställer den i mörkare utrymmen. Fredskallan avdunstar mycket vatten och har mycket bra egenskaper när det gäller att minska halten av kemiska gaser i luften
Skötsel: Fredskallan trivs bäst i ljusa till något skuggiga fönster och vattnas när det behövs. Eftersom fredskallan är en sumpväxt får den inte torka ut, då blir bladen fula och intorkade. Duscha gärna bladen regelbundet med rumstempererat vatten. Då blir den glad! Den vill gärna ha svag näring varannan vecka från vår till höst och en gång i månaden under vintern.
Dracaena
Dracaena finns i flera olika varianter och storlekar – från mindre sorter som passar i fönstret till stora träd. Även denna växt är bra på att rena inomhusmiljön från skadliga kemikalier och har luftrenande egenskaper. Dracenan har dessutom en god avdunstningsgrad vilket innebär att den hjälper till att höja luftfuktigheten i ditt hus eller lägenhet.
Skötsel: Dracenan ska helst placeras ljust, men den klarar även av mindre ljusa platser. Jorden bör hållas fuktig men inte för blöt, det är bara bra om den får torka upp emellanåt. Näring kan ges varannan vecka från mars till oktober, annars inte alls.
Paraplyaralia (Schefflera arboricola)
Kallas också paraplyträd och är en ståtlig växt med blanka blad. I vilt tillstånd kan paraplyaralian bli upp till fyra meter hög, men i kruka blir miniträdet inte fullt så stort.
Skötsel: Placeras ljust till halvskugga under sommaren och ljust under vintertid – den vill helst inte stå i direkt solljus. Vattna regelbundet och låt jorden torka lätt mellan gångerna. Ge gärna svag näring med jämna mellanrum under sommaren och en gång per månad om vintern.
Förmakspalm (Howea forsteriana)
Denna palm är fin och mycket tålig och kan bli både gammal och stor. Den är robust och har gräsgröna blad som stadigt växer sig större.
Skötsel: Denna palm gillar vatten och mår inte bra av att torka ut. Den ska med andra ord helst hållas fuktig i stort sett hela tiden. Den mår toppen av att duschas och få näring en gång i månaden vår till höst. Om bladen blir gula beror det antagligen på att den får för mycket solljus.
Strandkastanj (Pachira aquatica)
Strandkastanjen är en frodig grönväxt på stam med blad på långa stjälkar och den säljs ofta med flätade stammar. Skotten växer fort och växten får då en vacker form.
Skötsel: Strandkastanjen trivs allra bäst på en ljus och fuktig plats, men den klarar även halvskugga. Den mår bra av att få vatten regelbundet, men den vill gärna torka ut lätt mellan vattningarna.
Gullranka (Epipremnum aureum)
Här har vi ytterligare än växt som är toppen för dig som är mer van vid plastblommor än riktiga växter. Den är lättskött, snabbväxande och motståndskraftig mot skadedjur. Gullrankan har en hög avdunstningsgrad och minskar halten av kemiska gaser i inomhusluften.
Skötsel: Gullrankan mår bäst i halvskugga. Stark sol bleker bladen medan de på en mörk plats blir helt gröna. Jorden ska vattnas igenom ordentligt och sedan torka upp till nästa gång. Svag näring kan ges en gång i veckan från vår till höst och bladen duschas då och då.
Källor: Blomsterlandet, Plantagen, Interflora och Odla.nu
Av: Britta Persson, 3 november 2017