Tapasfredag

  Smårätter på fredagar har blivit lite av en tradition som jag anammat från mina föräldrar. Det är så mysigt att plocka fram massa gott och småäta, länge. I fredags kände jag för ett lite libanesiskt tema så jag gjorde en baba ganoush och en mhamara, på mitt eget sätt, nämligen med jordnötter istället för valnötter.       Killen gjorde pommes av råstekt potatis med en chipotlemajonnäs till, som blev så himla gott! Applåder till dig älskling.       Sedan hade vi nötter, melon, pitabröd, morots- och gurkstavar, taleggio, gruyère och serrano med örtfärskost i. Köp er chark över disk, det är alltid det bästa. Det är i princip ingen prisskillnad och så får man provsmaka först.  Recepten på rörorna:   Mhamara med jordnötter 3 st röda paprikor en påse salta jordnötter olivolja efter önskad konsistens 1 vitlöksklyfta, pressad paprikapulver efter smak nypa cayennepeppar salt, peppar   Gör såhär: 1. Sätt ugnen på 250 grader.  2. Rosta paprikorna med skalet uppåt i ca 20 min, tills skalet börjar bli svart. Låt dem svalna och dra sedan loss skalet. 3. Mixa paprikan till en puré. Tillsätt övriga ingredienser och mixa. Man vill gärna ha lite tuggmotstånd så mixa inte för länge.    Baba ganoush 2 st stora aubergine 3 st vitlökskyftor, pressade 1 msk tahini (kan uteslutas)  olivolja efter önskad konsistens, ganska mycket massa citronsaft spiskummin efter smak salt, peppar   1. Sätt ugnen på 200 grader.  2. Dela auberginerna och baka dem med skalet nedåt i ca 40 min eller tills de är riktigt mjuka. Låt svalna och gröp ur.  3. Mixa aubergine till en puré. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till önskad konsistens.