Surdegsbröd och boeuf bourguignon

Satte en surdeg i början av förra veckan som var perfekt att baka med till helgen. Jag är ingen bagare och kommer aldrig att bli, det är så extremt mycket kemi och precision och jag har inte det tålamodet. Men hur härligt är det inte med hembakat bröd? Den här söndagen gick verkligen i väntans tecken hemma hos oss så det var lika bra att köra all in - jäste brödet hela förmiddagen och så smårördes det i grytan som skulle bli boeuf bourguignon hela eftermiddagen.          En surdeg består helt enkelt av vatten och mjöl som tillsammans bildar mjölksyrabakterier i rumstemperatur. Jag gjorde en vetesurdegsgrund på vetemjöl och vatten som är färdig att baka med efter några dygn. Surdegen är resistent mot mögel så när du väl fått till en bra surdeg kan du hålla den vid liv hur länge som helst, men när den inte används kan den stå i kylskåp. Grundreceptet på surdeg lyder som följer: Dag 1  2 dl ljummet vatten  2 1/2 dl vetemjöl 1 msk flytande honung    Vispa samman i glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i två dygn.   Dag 3 1 dl ljummet vatten  1 1/2 dl vetemjöl   Vispa ner vatten och mjöl, plasta in på nytt och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn.   Dag 4 1 dl ljummet vatten 1 1/2 dl vetemjöl    Vispa ner vatten och mjöl, plasta in på nytt och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn. Därefter är den redo att baka med!    Jag gjorde lite på måfå efter Leilas och Kungsörnens tips, så jag har inget recept att dela med mig av. Men däremot ska ni få receptet på grytan vi gjorde till middag!         Boeuf bourguignon   800 gram högrev i bitar  250 gram champinjoner, hackade ganska mycket rödvin, ca 4 dl 3 msk oxfond med rödvin 3 dl vatten 3 st schalottenlökar, hackade 1/2 gul lök, hakckad 2 morötter, hackade 1/2 burk syltlökar 3 vitlöksklyftor  1 msk vetemjöl 2 st lagerblad 2 msk tomatpuré  1 förp sidfläsk, strimlat kryddor: timjan, salt, peppar, chipotle eller annan chili, paprikapulver   Gör såhär:    1. Bryn köttet i smör och olja i stekpanna. Flytta över till en stor gryta. Samma sak med sidfläsket. 2. Fräs gul lök och vitlök i stekpannan tillsammans med tomatpuré. Pudra över mjölet. Häll på vin, timjan och lagerblad och koka upp i pannan. 3. Häll över alltsammans i grytan med köttet. Tillsätt fond och vatten. Låt koka upp och puttra på svag värme så lång tid som krävs för att köttet ska bli mört, minst 1 1/2 timme. Våran kokade i tre timmar ungefär. Smaka av med valfria kryddor. 4. När det är ca 45 min kvar kan du lägga i hackade morötter, syltlök och champinjoner. Detta för att få lite tuggmotstånd. Servera tillsammans med bröd eller kokt potatis.