Story of the burger
Det finns en blogg som heter Foodstories. Den här tjejen är min idol alltså. Även om vi kanske inte äter exakt samma kost eller lagar samma typ av mat, så är det hennes passion för mat, till vardags som till fest, jag beundrar. Hur hon kan ta fram ingredienser till en äggröra en vanlig morgon och göra det till ett konstverk, en inspiration, att lägga ner sin själ i att få till den perfekta äggröran. Jag vet inte om det är det som är syftet med bloggens titel men min tolkning av "foodstories" är just det här med att matlagning är berättarkonst. Det är små sagor som blir till. Fint osv. Idag tänkte jag bjuda på sagan om min drömburgare som blev till igår. Sedan jag besökte Flippin' burgers i Stockholm för första gången i julas så har jag liksom inte kunnat äta hamburgare på samma sätt igen. Allt bleknar i jämförelse med deras kvalitet. I samma veva fick jag upp ögonen för ovan nämnda bloggerska som råkar ha en nisch för hamburgare (hennes instagramkonto heter @burgerland). Vi ville egentligen göra hennes brioche-bröd men det är så krångligt att baka och jäsa o.s.v. när man inte har eget kök. Det viktiga var i alla fall att ha ett luftigt bröd av god kvalitet och bäst motsvarades de kraven av Texas Longhorn's burger buns. Jag röstade för en ganska enkel burgare med fokus på köttet, medan killen ville ha lite mer roligheter. Men det är ju det som är det bästa med burgare, att man kan välja lite som man vill. Så vi köpte bl.a. Max green&garlic dressing, ost, tomat, hamburgergurka.. Och så köttet. Enligt Jon Widegren (Flippin' burgers) så bör man istället för hundra procent högrev köra på högrev, bringa och en liten bit lägg för att där sitter mycket bindväv och fett som ger smak. Vi valde att köra 50/50 på högrev/entrecôte eftersom den entrecôte som fanns i disken såg väldigt fin ut och hade mycket insprängt fett (marmorerat). Det blev en bra kombo! Butiken malde dock köttet lite för fint, så se till att be om grovmald färs. Jag delade köttet i 4 delar (100 gram/st) och formade snabbt ihop dem till bollar, för att undvika att värmen från handflatorna får fettet i färsen att smälta. Sedan ställde jag in dem i kylen... ...medan jag fascinerat tittade på killen som tagit sig an utmaningen att fritera egna lökringar! Det gjorde han bra pga han är bäst. De blev skitgoda. Tricket var tydligen att ha bärs i smeten. Jag stekte burgarna i en torr panna (fettet från färsen räcker) på hög värme. Jon Widegren aka hamburgerguden säger att man ska lägg i bollen först och sedan trycka till den med en stekvikt, men en stekspade fick duga. Det viktiga är att man pressar ut den snabbt, innan fettet börjat smälta, för att vätskan ska stanna kvar och köttet ska bli saftigt. Jag tyckte att köttet blev perfekt när man stekte det 2 min på ena sidan, sedan vände, lade på ost som fick smälta medan jag stekte det 1 min på andra sidan. Stekte på bröden lite snabbt i pannan. De blev helt underbara. La in en lökring i min. Hans blev dock lite mer fotogenisk och bloggkompatibel. Tack Jon Widegren och Sofie Lundberg för inspirationen.