Skaldjurssoppa med saffran, fänkål, timjan & aioli
Skaldjursoppa med saffran, fänkål och timjan 500 gram fisk - lax, torsk, hoki eller lite av varje - tärnad i 2-3 cm bitar 200 gram skaldjur - musslor, räkor, bläckfisk eller lite av varje 1 msk olivolja 1 gul lök, finhackad 2 klyftor vitlök, finhackade 1 stånd fänkål, skivad 2,5 dl vitt vin 2 dl vispgrädde 1 dl lätt crème fraîche 5 dl fiskbuljong - 5 dl vatten och 1-2 fiskbuljongtärningar 1 pkt saffran 1 msk timjan 1 msk honung en skvätt citronsaft salt, vitpeppar 1. Fräs lök, vitlök och fänkål i olivolja i en stor kastrull. Häll på saffran. 2. Häll på vin och buljong och därefter grädde och creme fraiche. Låt koka upp. Smaka av med kryddor. 3. Låt puttra ett ganska bra tag så att smakerna kommer fram. Lägg i fisken mot slutet så att den får tillagas i ca 5-10 min. 4. Allra sist lägger du i skaldjuren. Låt dem inte koka, då blir de skrumpna. Aioli 2,5 dl olivolja 3 st vitlöksklyftor 2 st äggulor citron, honung, salt och peppar Lite spontant bestämde sig killen för att vi skulle göra en egen aioli. Med lite teamwork fick vi till en bra aioli som inte skar sig. En traditionell aioli görs tydligen på olivolja och inte neutral olja, så vi körde på det. Däremot tyckte vi båda att det smakade lite för mycket oliv, så vi smakade av med massor av citron, honung, salt och peppar och då blev den perfekt. Du knäcker två äggulor i en skål och blandar med pressad vitlök. Därefter droppar du i olivolja långsamt, och vispar kraftigt hela tiden.