Rotfruktsfrittata med kalkonbacon, keso och lingon
Rotfrukter är ju i säsong nu och här hemma frossas det i rödbetor, palsternackor, morötter, kålrötter och allt annat underjordiskt. Det finns så himla mycket kul man kan göra med dem - ugnsrosta, gratäng, biffar, mos... Igår blev rotfrukterna till en frittata, en slags omelett med andra ord. Jag hade i lite grädde också för att få det krämigt. Till detta serverades kalkonbacon som typ är guds gåva till köttätaren. Det är riktigt gott, fettsnålt och maxat med protein. Om man nu orkar bry sig om sådant. Lägg till lite keso och rårörda lingon så är du i mål med denna välsmakande husmanskost. Rotfruktsfrittata 2 st potatisar 2 st rödbetor 2 st morötter 2 st palsternackor (alternativt mer av det du tycker extra bra om) 6 ägg 2 dl grädde 2 st vitlöksklyftor cayennepeppar salt, peppar Gör såhär: 1. Sätt ugnen på 225 grader. Riv alla rotfrukter på rivjärn. Jag behåller skalet på alla (sitter massa nyttigheter där) utom rödbetan som har ganska grovt skal. 2. Vispa upp äggen tillsammans med grädden. Pressa i två vitlöksklyftor, salta och peppra. Tillsätt en nypa cayennepeppar för lite sting. 3. Fördela rotfrukterna i en ugnsform. Häll över äggstanningen. 4. Grädda i ugnen i ca 20 min eller tills äggen stannat.