Risotto med sparris och lufttorkad skinka
Ingredienser 3 dl arborioris 1 msk olivolja 1 st gul lök alt ett par schalottenlökar eller purjolök 3 st vitlöksklyftor 2 dl vitt vin 7-9 dl buljong (grönsaksbuljongtärning + vatten) 2 dl riven parmesanost 250 gram sparris, hackade i små bitar salt, peppar 1. Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja en liten stund i en stor kastrull. Medan du håller på med detta låter du buljong koka upp i en kastrull vid sidan av. 2. Tillsätt riset och låt fräsa någon minut till. 3. Häll på vin och låt koka in. Salta och peppra. 4. Nu är det dags att låta riset koka upp - tillsätt buljongen, lite lite i taget, typ en deciliter åt gången, och rör om HELA tiden. Detta är tricket till en lyckad risotto :) Riset är klart efter ca 25 minuter. Det ska vara lite tuggmotstånd. 5. Lägg i sparrisen när det börjar närma sig slutet så att de hinner bli mjuka. Allra sist rör du i parmesanost och låter det smälta. Toppade våra med sparristopparna som förvällts en stund och så lite riven parmesan, och serverade tillsammans med en god lufttorkad skinka.