Prag

Halva grejen med att resa får man väl säga är att utforska nya matkulturer. Därav är jag äckligt kräsen med valen av restauranger när jag reser och man kan kalla mig för en riktig Tripadvisor-torsk. Så det ligger en del research bakom de flesta av dessa ställen som jag tänkte tipsa om nedan. Prag bjöd nämligen på allt från oklanderlig sushi till modern raw food, såväl som bastanta portioner från det traditionella tjeckiska köket.   Sasazu               Utan att överdriva - detta är den bästa sushin jag någonsin ätit. Jag bad att få beställa en must-try och blev rekommenderad Sasa Crispy Roll. Det var lätt friterade tonfisk-lax-rullar med wasabi och soja. Låter enkelt och inte alltför sensationellt men det fanns ingen tvekan om att det ligger omsorg bakom urvalet av råvaror och utförandet av denna rätt. Vansinnigt gott. I Prag-mått mätt så är detta ställe lite dyrare - här var nog notan som dyrast på hela resan och dessutom minst portioner, men det kunde jag inte bry mig mindre om med tanke på den här standarden.        Inte kunde vi heller motstå ställets drinklista, speciellt inte när även den kryllade av asiatiska smaker. Vi beställde en "Zimala" med havana, malibu, lime, mango, chili, kokosmjölk och mint samt en "Lemongrass shandy" med singha-öl, citrongräs, honung och sprite. 10/10.      The Tavern         Tripadvisor hade utlovat Prags bästa burgare om vi besökte The Tavern, vilket man inte tackar nej till. Så vi slog oss ner på deras uteservering och blev inte det minsta besvikna.                         En burgare med en enorm portion pommes kostade ca 60 svenska kronor.            Dessutom hittade jag en drink som var som gjord för mig - så mycket ingefära att det brändes i käften. Så jäkla drömmigt! Den hette Zizkov Mule och var gjord på ingefärsvodka, ingefärssirap, limejuice, mint och soda. Vi satt i flera timmar, hade velat gå tillbaka men det hanns tyvärr inte med.       Il Capitano         Här svängde vi egentligen bara in spontant för att dela på en carpaccio. Men den var fantastiskt god och restaurangen var jättetrevlig. En vanlig pastarätt kostade ungefär 50 svenska kronor här så man behöver inte hålla igen direkt. Rekommenderas starkt, det låg en bit från innerstan så det är säkerligen ingen turistfälla.     Cacao   Här slog vi oss ner spontant för en lätt lunch men blev helt överrumplade över deras fräscha, superfood-influerade meny.          Vi åt varsin smörgås och jag tog en juice med äpple, morot och ingefära. Sofie tog en tropical chia med mango, ananas, banan, mjölk och chiafrön :)     Restaurant Století    Det här är en smått undangömd pärla dit du ska gå om du vill uppleva vällagad, traditionell tjeckisk mat. Och, som på de flesta andra ställen, är det billigt som satan.         Anklår med rödkål och potato dumplings. Rödkålen var sååå god, vet inte vad för magiskt de hade gjort med den.          Ankbröst med potatispannkakor      U Sudlu    Som turist hade jag aldrig lagt märke till en pub belägen i en källarlokal med medeltidsinredning om jag hade varit ute efter en lunch efter en lång förmiddag på stan. Men tack vare Tripadvisor (<3) så gick vi inte miste om de här sjukt goda tjeckiska rätterna..           Kanin i vitlök med potatispannkakor         Gulasch på rådjur med white bread dumplings (hur man nu översätter det) och potatispannkakor      Pivovarsky dum   Vi åt inte här, men det här stället är värt att besöka för ölprovning! De brygger sin egen smaksatta öl så vi beställde in en sådan här ölprovarmakapär med 8 olika smaker à 10 cl. Det hela kostade liksom 50 kr. Win.        Banan-öl, körsbärs-öl.. vinnaren var kaffe-ölen! Den var helt underbart god!