Oxsvanssoppa, kokospanerad kyckling och en liten paus
Häromdagen fyllde bloggy 1 år! Grattis grattis. Kul att ni är så många som tittar in. Men nu blir det ett uppehåll på några veckor då jag drar på semester. Håll tillgodo så länge med två recept på ett par nyligen tillverkade kreationer; oxsvanssoppa och kokospanerad kyckling. Oxsvanssoppa Ingredienser: 1 kg oxsvans 2 stora morötter (tog flera små istället) 2 palsternackor 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor en kruka färsk persilja 1 msk timjan 2 dl rödvin vatten Gör såhär: 1. Hacka lök, morötter och palsternacka. 2. Bryn oxsvansen i stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i en stor kastrull. 3. Bryn sedan grönsakerna några minuter och flytta sedan över dessa till kastrullen med oxsvans. 4. Häll över vatten så att allt täcks. Tillsätt rödvin och låt koka upp. Skumma av. 5. Tillsätt persiljan (spara lite till garnering) och timjan. Låt koka i 3-4 timmar. Det är klart när svansen börjar bli mör och lossna från benet. 6. Servera med persilja och ett gott bröd till. Kokospanerad kyckling Ingredienser: 800 gram minutfiléer i små bitar (går bra med vilken kyckling som helst men det här är bäst för just detta ändamål då du slipper skära upp kycklingen, samt att de är tunnt skurna och går fort i ugnen) riven kokos kokosmjöl äggvita chilipulver, vitlökspulver Gör såhär: 1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Salta och peppra kycklingen. 3. Förbered en skål med kokosmjöl, en med äggvita och en med kokosflingor. Blanda gärna i chilipulver, vitlökspulver eller andra kryddor i kokosmjölet och kokosflingorna. 4. Doppa kycklingen i kokosmjölet, därefter äggvitan och till sist kokosflingorna. 5. Lägg upp på en plåt och baka i ugnen i ca 10 minuter, gärna en stund på grilleffekt för att få dem krispiga. Servera gärnakycklingen med världens i särklass bästa tillbehör, nämligen LIMESYRAD RÖDLÖK som dyker upp i var och varannat inlägg här på bloggen. Älskar det! Det är bara tunnt skuren rödlök (förslagsvis med mandolin) som blandas med limejuice, salt och sötning. Det får stå och dra en stund, gärna flera timmar, men snabbvarianten på typ 10 minuter funkar också fint. Och så guacamole med koriander och tomat, och vitlöksdipp gjord på kvarg, vitlök, vitlökspulver, en klick majonnäs och en liten liten skvätt ketchup.