OM RAW

Raw food (råkost på svenska) innebär mat som inte hettats upp över 40-45 grader.    Jag både hissar och dissar raw food. Raw food som följs som slavisk diet får, som alla andra dieter i ett livsloppsperspektiv, av mig en fet käftsmäll. Men det är en annan diskussion som vi hoppar över just nu. Tänkte bara nämna att råkostdiet kan följas på många olika sätt och att somliga tillåter frysning, vissa äter kött, andra är veganer o.s.v. Kontentan är i alla fall att man minskar tillagningen av mat i sin kosthållning för att bevara så mycket näringsämnen som möjligt. Och det är ju positivt! Däremot finns det vissa livsmedel som tas upp bättre av kroppen vid tillagning, till exempel morötter, varför jag vill mena att man inte ska ta denna trend på alltför stort allvar.   Bara för att vara en liten besserwisser så vill jag påpeka att rätt ska vara rätt - något man märker av är att många tror sig ha bakat raw food-bakverk när i själva verket varken ingredienserna eller det färdiga bakverket är raw. Ta till exempel chokladmuffins. Kakao i sig är inte en rå produkt. Vanlig kakao har rostats på hög temperaur och förlorat massor av näringsämnen, aka du behöver köpa RAW kakao. Och en muffins som gräddats i ugn kan inte heller vara raw, eftersom den är tillagad.    Anywho. Raw-bakverk är ju fantastiskt. Det revolutionerar ju konceptet fika och mellanmål. Istället för att äta en tråkig knäckemacka till mellis så känns det ju betydligt mer lockande med en raw-glass, eller en raw-brownie istället för fika. För kom igen, vem fan vill inte äta glass till mellanmål. Men om vi gjorde det varje dag skulle lille kroppen inte må så bra. När man vill ha riktig glass ska man äta glass. Men vill man förverkliga sin utopi om att äta glass varje dag så kan man äta raw-glass istället. WIN WIN!!!   Raw-glass    Raw-brownie   Klicka på texten för recept :)