Mat i Turkiet
Man kanske inte förväntar sig gastronomiska stordåd på en turistort som kryllar av inkastare och restauranger med meterlånga menyer. Men överlag är jag väldigt positivt överraskad av det turkiska köket. Paradiset för vegetarianer med all fantastisk meze, men även en guldgruva för köttälskaren med kebab i alla dess former och smakrika grytor i lerkruka. Är dock förvånad över hur mycket man håller igen på saltet - fick salta nästan varenda rätt. Och att det serveras pommes eller potatis till allt även fast man får ris. Här nedan kommer lite bilder från några av de restauranger vi besökte. Ocakbasi Tripadvisorberoende som vi är blev det naturligtvis inte bara ett utan två besök på "Sides bästa restaurang" Ocakbasi. Första kvällen tog vi in meze. Cheese rollsen närmast i bild var helt gudomliga. Bakom dem syns vinbladsdolmar, blandsallad, yoghurtsås, tzatziki, bröd.. Spenat, salsa, aubergineröra och HUMMUS <3 <3 <3 Det här stället hade den bästa hummusen jag någonsin provat, och jag är en riktig hummuslover. Den var så god att vi var tvugna att gå tillbaka sista kvällen. Då började vi med att ta in en kall mezetallrik till förrätt.. ..och till huvudrätt tog vi en "Special lamb in the oven". Ser inte så spektakulärt ut på bilden men det var helt oklanderligt. Lammet var supermört och spadet var kryddigt och smakrikt. Grytan innehöll champinjoner, paprika och (lite överflödig) potatis. Servicen på det här stället var 10/10. Modul Döner Det här stället hamnade vi på när vi efterlyste Sides bästa döner kebab och blev inte det minsta besvikna. Med alla nya kvalitets-fastfood-trender med foodtrucks och hamburgerställen så förstår jag inte för mitt liv att det inte finns en motsvarighet för kebabrestauranger. Vill gärna ha något som liknar detta med bra råvaror och hembakat bröd istället för Sveriges kebabkioskers torra pitabröd och kebabkött med ca 2% kötthalt. Gul Restaurant Det här stället var topp! Personlig service, god mat och gott vin. Vi drack ett gott turkiskt vin som hette Ancyra och åt meze. Två sorters champinjoner, valnötsröra, aubergineröra, salsa, yoghurtsås, torkade aprikoser, tzatziki, köttfärsfyllda knyten, cheese rolls och bröd. Jag hade ingen bra bild på den, men här åt jag den godaste röran ever. Jag var tvugen att fråga om den och det var tydligen en mhamara som jag så många gånger testat tidigare, men smakade helt annorlunda. Den var liksom kornig och lite torrare, mer som en paste och innehöll valnötter, jordnötter, bulgur, paprika, chili m.m. H-i-m-m-e-l-s-k. ..och så en av alla hotellfrukostar :)