Köttbullar i tomatsås
Nu när hösten dragit igång tänkte jag bjuda på ett av mina bästa matlåderecept - köttbullar i tomatsås med bulgur. Köttbullar i tomatsås med bulgur, 4 port Köttbullar: 700 gram blandfärs 1 dl ströbröd 2 dl mjölk salt, peppar Tomatsås: 1 förp passerade tomater 2 vitlöksklyftor färsk basilika 1 msk olivolja salt, peppar 1 grönsaksbuljongtärning 4 port bulgur Gör såhär: 1. Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. 2. Blanda hälften av mjölken med ströbrödet och låt svälla i tio minuter. Blanda därefter med färsen, salta och peppra och tillsätt resten av mjölken. Låt smeten sätta sig i några minuter. Skölj händerna i kallt vatten och rulla till bollar. Rulla inte för länge, då smälter fettet i färsen pga värmen från handflatorna. 3. Tomatsås: finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja. Häll på passerade tomater. Smula i buljong och tillsätt basilika, salt och peppar. Låt puttra på spisen medan du steker köttbullarna. 4. Stek köttbullarna i smör på hög värme någon minut så att de får stekyta. Sänk därefter värmen och stek tills de blir tillagade, de tar ca 8 min. Häll på tomatsåsen och servera tillsammans med bulgur.