HOME MADE SUSHI
Det brukar se ut så att vi ger oss på en ny utmaning i matväg varje helg. Och något som stått på att göra-listan ett bra tag var sushi, mest för att vi tänkt att det skulle vara krångligt och svårt. Men icke! Man köper ett sådant här smidigt sushi-paket från Blue Dragon, så får man risvinäger, soja, wasabi, nori-ark och så vidare. Sushiris behöver man köpa till. Börja med att koka ris, häll i risvinäger när det är klart och låt sedan stå och svalna tills det blir ljummet. I våra rullar ville vi ha lax, avokado, gurka och wasabimayo. Vi använde oss av sashimilax från Fröya, lite dyrare men det blir absolut godast. Annars går det bra med kallrökt lax. Wasabimayo görs helt enkelt genom att blanda wasabi och majonnäs. Jag älskar ju sånt här pyssel så jag fick stå för utförandet. Placera ett noriark med den blanka sidan neråt på sushimattan. Blöt händerna för att det ska bli enklare att trycka ut riset. Pressa ut det jämnt över arket förutom längst ner och längst upp. Senare, på mina färdiga rullar, ser man att jag lämnat lite för lite tomt utrymme längst ner, men det är väl en världslig sak. "Gröp ur" en sträng av riset i mitten och bred på wasabimayo. Placera gurka, avokado och lax som en pyramid på varandra. Vik arket över fyllningen och pressa in fyllningen med dina fingrar om den försöker smita. Låt mattan följa med. Fortsätt rulla över och håll ihop den en stund så att den limmas fast, så att säga. Låt rullarna ligga ett tag, ca 10 min, innan du börjar skära upp dem, så blir det lättare att skära. Tadaaaaaa. Smakade lika bra, om inte bättre, än köpe-sushi. Det finns särskild inlagd ingefära till sushi som man kan köpa. Gari kallas det. Annars kan man lägga in sin egen med hjälp av socker, risvinäger och salt.