Enkelt vörtbröd
Fick ett sånt sug efter nybakat vörtbröd med julskinka och senap. Sagt och gjort. Här har ni ett recept på ett enkelt vörtbröd på dinkel! Vörtbröd 1/4 dl rapsolja 1 dl honung 3,5 dl vatten 50 gram jäst 2 dl vörtmix (en påse) 1 msk fiberhusk 8 dl dinkelmjöl 2 dl vetemjöl hackade mandlar, russin Gör såhär: 1. Sätt ugnen på 180 grader. 2. Värm upp honung, olja och vatten till fingervarmt i en kastrull. Smula ner jästen i en bunke och rör ut tillsammans med degvätskan. 3. Tillsätt fiberhusk, vörtmix och mandlar/russin och slutligen mjölet, lite åt gången. Knåda ihop till en deg, täck över med bakduk och låt jäsa i 30 min. 4. Stjälp upp degen i en brödform (jag fick en limpa av receptet och resten formade jag till frallor). Täck över igen och låt jäsa ytterligare 30 min. 5. Grädda i ugnen ca 30-40 min.