Dumplings
I lördags gjorde jag och le boyfriend dumplings till middag. Dumplings 1 pkt wontondeg (färdiga dumplingplattor) ca 400 gram kycklingfärs (vi ville ha fläskfärs men fick inte tag på det. Ha gärna lite extra fett i fyllningen om du använder kycklingfärs för att göra dem saftiga) 1 pkt finhackad salladslök 1 kruka hackad koriander 1 hackad röd chili 1 msk riven ingefära 1 msk hoisinsås 1 msk sesamolja lite japansk soja en skvätt mirin Dippsås 0,5 dl japansk soja 2 msk sesamolja 1 msk fisksås 1 msk mirin juice från 1 lime hackad röd chili 2 st rivna vitlöksklyftor Blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Placera en degplatta på ett torrt underlag. Använd två skedar för att placera en ganska liten mängd fyllning i mitten på degen. Använd inte fingrarna - fettet från färsen gör det svårare att knyta ihop degen. Doppa pekfingret i en skål med kallt vatten och fukta sedan kanterna av degen. Vattnet fungerar som lim. Vik över fyllningen. Därefter kan man göra på lite olika vis för att få dem snygga. Först gick det bra. Sedan blev det bara skitfult. Och när jag väl fått in snitsen igen tappade jag tålamodet så då vek jag bara över. Ett paket wontonplattor innehåller 30 st degplattor och orkar man inte tillaga alla direkt är det smart att frysa in några stycken, så är det bara att ta fram och steka eller koka dem vid ett senare tillfälle. Vi gjorde både kokta och stekta dumplings. För kokta: Lägg ner dumplingarna i kokande vatten. De är klara när de flyter upp till ytan. Ca 6 min blev bra. För stekta: Stek dumplingarna i matolja tills de fått färg. Häll sedan på någon deciliter vatten, täck med lock och låt koka där några minuter. Förbannat gott! Glöm inte dippsåsen.