Crispy spring rolls w peanut dipping sauce
Vårrullar går ju att göra på alla möjliga vis - fritera, steka eller bara rulla ihop. Den sistnämnda varianten är färska vietnamesiska vårrullar som ni hittar recept på HÄR. Igår däremot gjorde jag vårrullar på filodeg, som gör dem extra krispiga. Fyllningen kan du variera så som du själv önskar. Ett måste är dock att ha dippsås! Jordnötssås blir som godast om den får sjuda på spisen länge, så jag började med den. Jag tyckte att min blev lite för tjock så jag spädde den med mjölk, men utgick från detta: Jordnötssås 0,5 burk kokosmölk, 200 ml 1 dl jordnötssmör 1 msk röd currypaste 1 msk fisksås Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda på svag värme. Krispiga vårrullar på filodeg, ca 20 st 1 pkt filodeg 300 gram färs (nöt, fläsk eller kyckling.. eller quorn.. eller fan du vill) 1 rödlök, hackad 3 st morötter, rivna 3 cm riven ingefära 2 vitlöksklyftor, hackade 1 hackad röd chili 1 burk konserverade böngroddar soja, fisksås och risvinäger efter smak sesamolja smält smör 1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Låt filodegen ligga i rumstemperatur i en halvtimme. Öppna dock inte förpackningen innan du ska börja rulla, eftersom den torkar ihop lätt. 3. Fräs lök och vitlök i lite sesamolja. Tillsätt färsen och bryn tills den fått färg. Tillsätt morötter, böngroddar, ingefära, chili, soja, fisksås och risvinäger. Sänk värmen och låt puttra ihop en stund. 4. Öppna filodegen och klipp dem i lagom stora bitar. Pröva dig fram. Jag tyckte att en bit på 3 lager, ca 10x15 cm, blev bra för en vårrulle. 5. Placera lite fyllning längst ner på kortsidan av arket. Vik in kanterna på långsidorna och rulla ihop. Svårt att förklara men kolla youtube annars. 6. Pensla vårrullarna med smält smör och grädda i ugnen i ca 10-15 min. Förutom jordnötssåsen hade vi våran asiatiska dipp som är bäst till den mesta asiatiska maten: - 2 msk sesamolja - 2 msk japansk soja - 2 msk fisksås - juice från 1 lime - 1 msk riven ingefära - hackad röd chili