Cevapi
När min vän var i Serbien introducerades hon för deras nationalrätt cevapi (eller cevapcici), kryddiga köttfärsbiffar som traditionellt äts med ajvar och rå gul lök. Vi tillagade denna enkla men smakrika rätt nu i helgen och det blev beyond fantastiskt. Tre saker: 1. Mineralvattnet gör att biffarna blir luftiga utan att de går sönder, så det är ett smart trick att ha med sig även vid annan matlagning med färs. 2. Blanda lika delar nötfärs och lammfärs, det blir godast och saftigast så. 3. Strunta i den färdiga kryddblandningen som innehåller massa tillsatser. Ös på med vitlök, paprikapulver och svartpeppar. Jag tror att vi använde en halv burk med paprikapulver. Cevapi 500 gram nötfärs 500 gram lammfärs 1 dl mineralvatten 2 stora vitlöksklyftor rejält med svartpeppar rejält med paprikapulver salt Tillbehör: Gul lök Ajvar Blanda alla ingredienser och forma till små korvar. Bryn på hög värme i stekpanna och stek sedan på medelvärme tills de är genomstekta, alternativt stek färdigt i ugn. Servera med sallad, rå lök och ajvar.