Carmelitas
Som jag nämnt tidigare så är jag rätt usel på att baka och är inte så jävla förtjust i bakverk egentligen. Men det är kul och mysigt ju. Så i helgen blev det ett extra-allt-bakverk i form av carmelitas. Carmelitas är rutor sprängfyllda med choklad och seg kola på en knäckig kakbotten och toppade med cookie crumble av samma kakdeg. More is more! Carmelitas 150 gram smör 2 dl havregryn 1,5 dl farinsocker 2 dl vetemjöl 1 msk vaniljsocker 1 tsk bakpulver nypa salt 1 dl grädde 30-40 st kolor, Werthers orginal 200 gram choklad, grovhackad Gör såhär: 1. Sätt ugnen på 180 grader. 2. Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker och blanda. Rör sedan ner mjöl, havregryn, vaniljsocker och bakpulver. 3. Dela degen i två. Tryck ut ena halvan i botten på en ugnsform, 20x20 cm, klädd i aluminiumfolie. Grädda i ugnen i 10 minuter. Ställ den andra delen åt sidan så länge. 4. Börja under tiden med karamellen. Lägg kolorna tillsammans med grädden i en kastrull och smält ihop på låg värme under konstant omrörning, annars fastnar kolorna i kastrullen. Efter ett tag har du en slät kolakräm. 5. Strö ut chokladen på kakbottnen och häll därefter över karamellen. Strö till sist över andra halvan av kakdegen och grädda sedan alltihop i ugnen i 15 min. 6. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur i minst 4 timmar men helst över natten.