Saffransmuffins. Förra årets favorit i repris. SSS. Sjukt saftiga saffransmuffins.

Jag läser mycket recept både på nätet, bloggar, receptböcker och tidningar. Inspiration hämtas, tankas, lagras och tas sen fram när det behövs. eller rättare sagt det kommer upp ändå vilket det behövs eller ej. Sällan gör jag ett recept rakt av utan tar bort och lägger till så det passar mig. Så är det med dessa saffrans muffins. Receptet är från tidningen Kurera. Det såg då lite annorlunda ut med tex agavesirap och nått hallon nedstucket i mitten. Ingen saffran, päron eller fiberhusk (som håller ihop kakan tycker jag)  Så det lade jag till. Dessa ska jag göra till lucia (om inte innan oxå ) Lussebullar och katter i all ära men bakar man utan både socker och vetemjöl får man inte riktigt till den där klassiska lussebullskonsistensen hur mycket man än önskar, vill och försöker. Så lika bra att göra något helt annat där förväntningar inte finns på att det ska smaka på ett visst klassiskt vis. Dessa är as goda!! Saftiga och goda med bitar av päron.  Så här ser min version ut.3 äggSötning motsvarande 1 dl agavesirap. Jag tog 3 msk icas sötströ och ca 2/4 krm ren stevia.0.5 dl bakepro 1 dl kokosmjöl1 dl kokosflingor100 gr smör1/2 dl röd mjölk (gärna gammeldags)0.5 msk finax psyllium2 tsk bakpulver1 kuvert saffran (santa maria hade jag, god!)1 stort eller 2 små mogna päron. Jag använder de där grå, vad de nu heter?Vispa ägg och sötning pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.Smält smör och blanda i mjölken. Häll ner smör blandningen i äggsmeten.Rör ner det torra och blanda väl.Fördela 2/3 av smeten i 12 formar. Gärna formar i muffins plåt så håller de formen. Lägg på bitar av skalat päron. På med det sista av smeten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 min. Ta ur och låt svalna.  Och angående bakepro. Det är ett bak protein. Alltså ett protein pulver med neutral smak man kan baka med. Har man inte det vet jag inte vad man skulle kunna ersätta det med... förut samma mängd vetemjöl men det tänker jag inte prova åt er!     Men jag kan tänka mig att samma mängd mandelmjöl eller halva mängden kokosmjöl kanske skulle kunna ersätta. Annars får ni investera i ett bakrotein om ni vill göra som mina lussemuffar.