Apelsinkaka
Detta recept har sina rötter hos Jill. Eller kanske från Spanien igentligen. on berättar nämligen i sin blogg att man ofta använder sig av hela apelsiner i Spanien. Jill är en tjej som bloggar och nu har gjort en kok-/bakbok som dock inte kommit ut än. Hennes hemsida/blogg heter Jills mat. Super fina bilder och en massa gott. Har dock inte provat (konstigt nog) så många av recepten än men hon ger mig alltid en massa inspiration. Tex lade hon för länge sedan upp en recept på en kaka med hel apelsin. Ja ni läste rätt!! Se här. http://www.jillsmat.se/artiklar/ljuvlig-apelsinkaka-med-mascarponefluff/Jag har länge tänkt testa och i dag slog jag slag i saken. Dock gjorde jag om lite. Ville få ner kolhydraterna lite som mycket mandelmjöl ger och istället få upp proteinhalten och byta ut lite av smöret mot det hälsosamma kokosoljan. Det gick toppen! Jag bytte ut en del av mandelmjölet mot kokosmjöl och bake pro. Bake pro bytta jag rakt av 1 dl mot 1 dl. kokosmjöl är drygare (sväller) så det tog jag halva mängden av. På så vis minskar kolhydrater/kalorier/fett. Så här gjorde jag. 3 ägg 1 apelsin 1 dl mandelmjöl (risentas) 1 dl bake pro (lchf butiken) 0.5 dl kokosmjöl (risentas) 30 g smör 20 g kokosolja 2 tsk bakpulver 0.5 tsk vanilj pulver 3 msk sukrin och ca 0.75 krm äkta stevia. Tvätta och koka apelsinen i ca 15-20 min. Dela och pillla bort kärnor. Mixa allt till en pure. Skal och allt!! Blanda samman allt och mixa ihop till en smet. Smörj en form och grädda i 150 grader i ca 30 min. Låt svalna! Kakan blev väldigt saftig och alldeles perfekt konsistens. Som en riktigt saftig sockerkaka. Dock kanske jag tyckte mig ana en liten bismak från apelsinen. Antagligen från det vita som man annars inte använder sig av i bak. Funderar på hur jag ska komma runt det till nästa gång för jag vill göra om den. Den blev så bra annars!!