




















Björnbärssylt & Jordgubbssylt

I veckan som har varit har vi gjort sylt på några av dem bär vi har haft kvar från sommaren/hösten här på gården. Det var faktiskt första gången jag gjorde sylt så tyckte det var väldigt spännande. Att dessutom kunna göra kräm på skummet är en fördel det med då man kan få extra god frukost dagen efter,lite vinn vinn över det hela. Självklart har jag hunnit smaka och sylten blev jätte god.
Receptet jag gjorde efter var följande :
lika mycket strösocker som bär
1 tsk Atamon per kg sylt
syltparafin
Lägg bären i en stor kastrull och tillsätt sockret och låt allt smälta ihop rör om lite då och då. När sylten börjar koka så sänk plattan och få bort så mycket skum du kan, ju mer desto bättre. Spara skummet i en separat skål så kan du göra kräm på den senare. När så mycket som möjligt av skummet är borta låter du sylten koka i 10 minuter. Därefter tillsätter du Atamon och rör om. Sen är det bara att hälla upp sylten i burkar ca 1 cm från kanten i varje burk och låta den svalna i 30 min. Därefter värmer du upp syltparaffinet och häller det över sylten i burkarna. När paraffinet har stelnat är det bara att sätta på locken och ställa sylten i hyllan i väntan på användning.