DIY: Sushi
Eftersom jag fick en kommentar med ett önskemål om att lägga upp receptet som jag använder på sushi så kommer det här. När jag gör sushi använder jag endast recept till själva riset, i övrigt går jag på känsla och vad jag tycker verkar gott, men det ni behöver är: Sushiris Noriark(om ni ska göra makirullar) Risvinäger Socker Fryst laxfile, alt. Salmalax Crabsticks Gurka Avokado Sesamfrön Majonäs Wasabi Japansk soja Syltad ingefära Bambumatta Plastfolie Så här gör du: Bestäm hur mycket sushi du vill göra, och läs på risförpackningen hur mycket ris du ska mäta upp. Jag tror jag använde en halv förpackning till drygt 4 portioner, men till en hel förpackning ris(500 g) gör du så här: Blötlägg riset i kallt vatten i ca. 45 minuter. Häll sedan riset i en sila, och skölj noggrant. Låt det sedan vila i 15 minuter. Lägg sedan riset i en kastrull tillsammans med 7 dl nytt, kallt vatten. Koka upp under lock och låt det koka på väldigt, väldigt låg värme tills riset absorberat allt vatten. När riset är klart drar du av det från plattan. Sedan mäter du upp 0,75 dl risvinäger och 0,75 strösocker i en annan kastrull och värmer tills sockret har smält. När sockret har smält blandat du vinägern med riset, och låter sedan riset svalna helt. Detta kan med fördel göras ett tag innan man ska göra resten av sushin, så att det hinner svalna ordentligt. Nu är det dags för ihoppysslandet av själva sushin. Skiva lax i tunna skivor, och strimla gurka och avokado. För att göra laxbitar tar du lite ris, och formar det till en avlång boll med hjälp av händerna(det är sjukt klibbigt så för att underlätta kan du doppa händerna i en skål med kallt vatten mellan varje risboll). Kleta sedan på lite wasabi på varje risboll med hjälp av fingrarna(det blir då lagom mängd). Lägg sedan på en laxbit, och toppa med sesamfrön om du vill. Sedan är laxbitarna klara! För att göra maki, alltså rullar, börjar du med att lägga ut din bambumatta på köksbänken. Sedan lägger du över en bit plastfolie(större än själva mattan) och ovanpå mattan ett noriark. Pressa sedan på ris på noriarket så att hela arket täcks. Rislagret ska vara knappt 1 cm tjockt. När hela arket är täckt av ris kletar du på ett tunt(det är väldigt starkt, så det måste vara väldigt, väldigt tunt) lager wasabi på riset. Sedan breder du på ett tunt, vågrätt streck av majonäs i mitten på noriarket. PÅ majonäsen lägger du sedan laxstrimlor, avokado, gurka eller crabsticks. I sushin på bilden har jag gurka, avokado och crabsticks. Sedan rullar du ihop rullen med hjälp av bambumattan, och sluter in den i plastfoliet. Lägg sedan in rullen i kylen och låt vila några minuter. Ta sedan ut rullen/rullarna ur kylen och skiva upp den/dem i ca 1.5 - 2 cm tjocka skivor. KLART! Servera sedan sushin tillsammans med japansk soja, extra wasabi och massa syltad ingefära. Det kanske låter avancerat men det är egentligen ganska lätt att göra sin egen sushi, det tar bara lite tid och är lite pyssligt. Men jag lovar er, det är värt det, för det är sååå gott. Vill ni ha mer exakta beskrivningar så föreslår jag att ni googlar på sushirecept. Jag brukar som sagt själv inte använda recept och beskrivningar till själva ihopfixandet av sushin, så mina beskrivningar är inte jättetydliga. Hoppas att jag kanske har inspirerat någon till att prova att göra sin egen sushi nu i alla fall. Lycka till! Laxbitar med sesamfrön som jag gjorde i somras och en jäkla massa makirullar och laxisar som jag gjorde för någon vecka sedan. Mums!