Recept - pepparkakskola
Ca 60 st Du behöver:100g smör3 dl strösocker 1 dl ljus sirap2 dl vispgrädde 1 msk vaniljsocker 1 krm salt2 tsk pepparkakskryddorHackade hasselnötter eller mandlar Gör såhär:Börja med att smälta smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll i resterande ingredienser utan de hackade hasselnötterna (jag hällde alla ”torra” ingredienser i en bunke först så att jag snabbt kunde få ned allt i kastrullen), och koka upp utan lock. Koktiden kan variera, har du en termometer ska kolasmeten vara ca 125 grader, har du ingen termometer (vilket jag inte hade), så går det bra att göra ”kulprovet” för att veta när smeten är klar. Här hade min smet kokat ungefär halva tiden.Under tiden smeten kokar kan du klä en ungnsform på ca 20 x 30 cm med ett bakplåtspapper. När smeten är klar, häll i hasselnötterna och blanda runt och häll i kolasmeten i formen. Låt den svalna en stund, ställ sedan in den i kylen och låt den svalna ytterligare. Skär upp kolasmeten i lagom stora bitar och slå in i bakplåtspapper som du klipper i små fyrkanter. (Jag tog ingen bild på när kolorna var inslagna men ni förstår). Förvara i en burk med lock i kylen! Kolorna är godast att äta om man låter dom stå framme en stund efter att man tagit ut dom ur kylen, då blir dom inte riktigt lika hårda utan mer sega. Mums!! Dom vart så goda och sega, och pepparkakssmaken var verkligen pricken över i:et!