5 billiga storkok
1. Purésoppa - ca. 10€Denna soppa har jag ätit sedan jag var liten, lika omtyckt är den än idag som då. Den är både lätt och billig att göra och gör man en ordentlig sats så räcker den länge! Ingredienser: Potatis, mycketMorötter, mycketBlomkål, mindreKålrot, mindre2-3 dl gräddeGrönsaksbuljongSalt & vitpeppa Gör:Skala potatisen, morötterna, blomkålen och kålroten och skär dem i mindre bitar. Lägg allt i en kastrull med vatten, och lägg i grönsaksbuljongerna, låt det sedan koka tills allt har mjuknat. Då allt är mjukt så häller man försiktigt bort spaden ur kastrullen, men häll den i en bunke eller dylikt så att man har den kvar! Då man har endast lite spad kvar så mixar man med stavmixer grönsakerna till en jämn puré. Då det är mixat så häller man i grädden och kryddar med salt och vitpeppar enligt egen smak. För att få rätt tjocklek på soppan (den blir lätt lite väl tjock efter att man mixat den och hällt i grädden), så häller man i lite av spaden som man sparat tills man man tycker att soppan känns bra. Sedan är den klar att servera! 2. Makaronilåda - ca. 10€Detta är ju en klassiker, det var det första jag lagade då jag flyttade hemifrån. Går snabbt att laga, räcker länge, är gott och går lätt att variera. Ingredienser:Makaroner500-700g maletköttKöttbuljongSalt & svartpeppar1 Gul lök1 liter rödmjölk1-2 äggRiven ost Gör:Lägg makaronerna och koka och medans de kokar så steker man maletköttet. När köttet är stekt lägger man i köttbuljongen, hackade löken och kryddar med salt och peppar. Blandar sedan i en bunke ihop mjölken och ägg. Då makaronerna och köttet är klart så häller man ur vattnet ur makaronerna och blandar sedan maletkött i kastrullen tillsammans med makaronerna (vill man ha i t.ex. chilisås eller rivna morötter är det dags att hälla i dem nu också). Rör om ordentligt och häll det sedan i en ugnsform. Sedan är det dags för mjölk-äggblandningen, och den är det bara att hälla i former, lite röra om så att den hamnar överallt i formen och sedan stör man lite riven ost över ytan på det hela. Man kan lätt variera makaronilådan genom att t.ex. lägga i sweetchili-sås, riven morot, en påse frysgrönsaker (koka dem före!), tomatkross eller vitlök. Nu får den åka in i ugnen på 200 grader i 45-60 minuter. Sen är det bara att lägga upp den, käka och njuta! 3. Chiliconcarne - ca. 10€ Ingredienser:2 rödlökar2 klyftor vitlök1 gul paprika1 röd paprika700 g maletkött2 burkar tomatkross1 bruk majs 1 burk kidneybönor1 tsk chilipulver2 msk farinsockerSaltSvartpeppar Gör: Stekmaletköttet, när det är klart så åker löken, vitlöken och paprikan i och när det är klar är det bara att hälla ner alla de andra ingredienserna, låt puttra tills allt är varmt och mjukt. 4. Pasta carbonara - ca. 8€ Ingredienser:Pasta4 dl grädde1 gul lök100 g riarmesanost2 ägg1-2 paket baconSaltSvartpeppar Gör:Koka pastan. Skär baconen i strimlor och löken i fina bitar, och stek. Blanda ihop grädden, äggen och parmesanosten i stekpannan och krydda. Häll såsen i kastrullen med pastan och rör om. 5. Maletköttsoppa - ca. 10€ Ingredienser:PotatisMorötterPurjoKålrot(Eller så köper ni en påse med färdiga sopprötter från frysdisken)MaletköttKöttbuljongSaltVitpeppar Gör:Skär upp potatisen, morötterna, purjon och kålroten i tärningar. Lägg dem och koka i en stor kastrull (med så mycket vatten som man vill ha spad), tillsätt köttbuljongen och låt koka tills de är mjuka. Stek maletköttet och häll det sedan i kastrullen. Krydda efter smak. Det bästa med dessa recept är att det blir mycket mat, alltså räcker det länge och man behöver inte stå och laga mat hela tiden! Dessutom är det lätta recept och man kan modifiera många av dem lite hur man själv vill. Min version av concarne är lite annorlunda än vad en vanlig concarne är, men jag tycker bäst om den så här. - Amanda