Mörk choklad är nyttig

Choklad med hög kakaohalt kan orsaka migrän eftersom ämnen i den har en blodkärlsvidgande effekt. Shutterstock.com Choklad älskas av många och det vore så underbart om det dessutom var nyttigt. FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Choklad med hög kakaohalt kan orsaka migrän eftersom ämnen i den har en blodkärlsvidgande effekt. Shutterstock.com Mörk choklad anses förebygga hjärt- och kärlsjukdom och vara bra om man vill hålla vikten och bygga muskler. Men stämmer det verkligen? Vi pratade med några av experterna på området. Gott och nyttigt på samma gång. Medierna älskar att blåsa upp nyutkomna studier om choklad, för vem vill inte läsa att det går att frossa med gott samvete? Men frågan är hur mycket sanning det ligger bakom alla nya rön - är det möjligen en förskönad bild vi har av det kakaorika livsmedlet?   Peter M Nilsson är professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet och har skrivit en rad artiklar om den mörka chokladens eventuella hälsoeffekter. Han tycker att de många studier som visat samband mellan ett högt intag av mörk choklad och minskad risk att drabbas av stroke och olika hjärtsjukdomar är spännande och verkar lovande, men han saknar tillförlitliga studier.   - De långtidsstudier som gjorts är observationsstudier, och i sådana vet man aldrig säkert orsakssambanden. Hälsoeffekterna kan ju lika gärna bero på att andra faktorer, som att man lever ett fysiskt aktivt liv, eller äter mycket grönsaker, säger han. Intressant   Så resonerar han även om den omtalade svenska chokladstudien som publicerades i höstas. I den gick forskarna ut med att regelbunden konsumtion av till och med mjölkchoklad skulle minska risken för stroke. Att kakaohalten i mjölkchoklad, som brukar ligga runt 30 procent, trots mycket socker och tillsatt fett, skulle göra stor nytta.   - Det här är en intressant observation, som man borde gå vidare med och studera noggrannare. Men än så länge går det inte att påstå att mjölkchoklad är nyttigt, det måste till mer kontrollerade behandlingsstudier som bedrivits under en längre tid, säger Peter M Nilsson.   Det som forskarna verkligen har kunnat påvisa är att ett högt intag av mörk choklad ger positiva effekter på blodkärlen, blodtrycket, bildandet av blodproppar och inflammationsgraden i kroppen. De här hälsoeffekterna tros komma av de höga halterna flavanoler i kakaon, som är en slags antioxidanter som även finns i bland annat vin, te och olika frukter.   - Men ett lägre blodtryck och friska blodkärl innebär tyvärr inte att man per automatik slipper hjärt- och kärlsjukdom senare i livet. Det är många olika faktorer som spelar in.   Andra studier kopplar samman mörk choklad och viktnedgång. Även här efterlyser Peter M Nilsson mer pålitliga studier för att kunna dra några slutsatser.   Marginell påverkan Claude Kollin är kirurg på Astrid Lindgrens barnsjukhus och chokladkännare, tillika en av grundarna av Svenska chokladakademien - en ideell organisation för chokladälskare. Han håller med om att det behövs fler studier för att fastslå sambandet mellan choklad och viktnedgång. Han berättar dock att många medlemmar av Svenska chokladakademien märkt, att de har gått ned i vikt genom just regelbunden konsumtion av mörk choklad.   - Förmodligen beror det på att kakao innehåller centralstimulerande ämnen som medverkar till att öka ämnesomsättningen. Dessutom har mörk choklad marginell påverkan på blodsockret. Det har visat sig i studier att mörk choklad har mycket lägre effekt på blodsockernivåerna hos diabetiker än godischoklad, säger han.   Fakta   Lustfyllt Många vittnar om att man blir pigg och lustfylld av att äta choklad. Förklaringen är förmodligen, enligt kirurgen och chokladkännaren Claude Kollin, att choklad innehåller en rad ämnen, dock i väldigt små doser, som påverkar belöningssystemet: Koffein, cannabisliknande strukturer, centralstimulerande substanser och endorfiner. Tillsammans skulle de kunna samverka till en humörhöjande effekt. (TT Spektra)   Negativt med mörk choklad? I vissa fall kan kakaorik choklad ge upphov till migränanfall på grund av att antioxidanterna i kakaon har en blodkärlsvidgande effekt, precis som antioxidanterna i rödvin. Man kan få svårare att sova på kvällen, på grund av de uppiggande substanserna i kakaon.   En vanlig missuppfattning är att man får acne av choklad, men något sådant samband finns inte. Det gäller endast choklad med kokosfett och smörolja. (TT Spektra)   Att tänka på Choklad ska ha en hög kakaohalt, gärna över 65 procent. Ju mer kakao, desto mer välgörande ämnen. Se upp för ljusare sorter med tillsatt socker och fett. Undvik också syntetiskt vanilj. (TT Spektra)   Choklad - medicin genom tiderna Kakao användes av folkslagen i Mellanamerika redan för flera tusen år sedan och har genom tiderna använts som medicin mot allt från hjärtklappning till trötthet. Förmodligen är det flavanoler i kakaon, en sorts antioxidant, som ger de hälsobringande effekterna. Källa: Läkartidningen (TT Spektra)   Godaste mörka chokladen: Lindts mörka choklad med jordgubb: Strawberry intense Lindts mörka choklad med smak av havssalt: A touch of sea salt   Lindts mörka choklad med mint: Intense mint menthe intense