Hur mycket kalorier innehåller alkohol?

  Blir man tjock av alkohol? Har du bestämt dig för att gå ner i vikt? Eller är du nöjd som det är, men vill inte gå upp i vikt? I så fall kan det vara bra att tänka på att alkohol innehåller nästan lika många kalorier som fett. Kalorier per deciliter dryck Ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier. • Punsch och likör - 260 kcal• Konjak och whisky - 245 kcal• Brännvin, vodka, gin och rom - 225 kcal• Portvin - 170 kcal• Vitt vin, sött - 100 kcal• Rött vin - 70 kcal• Vitt vin, torrt - 70 kcal• Starköl - 50 kcal• Lättöl - 25 kcal Bantnings- och hälsokurerna duggar tätt. GI, LCHF, Viktväktarna  – de flesta av oss har väl ett hum om hur man ska tänka om man vill hålla vikten i schack när det gäller kolhydrater, fibrer, socker och fett i det vi stoppar i oss. Men hur är det egentligen med alkohol – blir man tjock av ett glas vin, en öl eller en snaps?- Ja, man bör ta med alkohol i beräkningen om man är orolig för att gå upp i vikt eller önskar gå ner i vikt, säger Heléne Bertéus Forslund, Medicine doktor och dietist på Avdelningen för Klinisk Näringslära vid Sahlgrenska akademin. Fett är den energikälla som ger flest kalorier per gram, 9 kcal per gram. Näst efter fett är alkoholen vår energitätaste källa med hela 7 kcal per gram. Allt du äter och dricker bidrar Om du vill behålla den kroppsvikt du har, ska du se till att energiintaget är i balans med energiutgifterna. Enkelt uttryckt - äter du mer än du gör av med så går du upp i vikt. Och tvärt om. Det är alltså viktigt att tänka på att allt du tillför kroppen bidrar – även dryck. - Eftersom alkoholen innehåller kalorier, kan alkoholintaget också bidra till att vi går upp i vikt, säger Heléne Bertéus Forslund. Mat och dryck som innehåller fett respektive alkohol är energität, vilket gör att även om vi äter lite så får vi i oss mycket energi som i sin tur påverkar vikten. Kroppen förbränner alkoholen först Det finns förstås fler faktorer som spelar in när man äter, dricker och samtidigt vill gå ner i vikt. Till exempel så förbränns ingenting av det du ätit förrän all alkohol är förbränd. Eftersom alkoholen är giftig för kroppen arbetar levern för att göra sig av med den först av allt. Det innebär i sin tur att fettförbränningen minskar och fettet lagras. Alkohol ökar aptiten En hamburgare eller kebab på väg hem från krogen. En pizza dagen efter. Känns det igen? Alkohol ökar aptiten, vilket kan vara en av orsakerna till att man lätt äter mer än vad man tänkt sig när man dricker alkohol. Ett annat resonemang kring varför man ibland äter extra mycket när man dricker alkohol är att man lätt tappar kontrollen över hur mycket man stoppar i sig under alkoholens inflytande. Hur många kalorier innehåller ett glas? Öl, vin och sprit innehåller ju olika halter av alkohol och därmed olika mängd kalorier. Finns det något enkelt sätt att tänka för att hålla koll på kalorierna?- Ja, en tumregel om man vill hålla koll på kalorierna är att ett glas – i den storlek som man oftast serverar den – ger ca 100 kcal, säger Heléne Bertéus Forslund. Bör man avstå helt från alkohol om man vill gå ner i vikt? Nej, man behöver inte avstå från alkohol helt och hållet om man vill gå ner i vikt. Däremot ska man vara klar över att vinet eller ölen bidrar med energi och man måste därför räkna med även dessa kalorier i sitt totala kaloriintag. Alkohol och vikt Var kommer begreppet ”ölmage” ifrån? På något sätt verkar många vara överrens om att ett stort öldrickande ger en stor mage. Och inte bara svenskar, utan även på till exempel engelska finns samma begrepp: ”beer belly”. Varför kan man inte lika gärna säga ”vinmage”, eller ”spritmage”? Som vi skall se nedan innehåller vin och sprit betydligt mer kalorier än öl. Märkligt eller? Låt oss se vad ölen innehåller… Det varierar såklart något efter märke, men på det stora hela kommer nog dessa siffror nära sanningen:   Öl (4,5%) per 100ml:Kolhydrater 4,1g (2g glukos, 2g maltos)Alkohol 3,5gProtein 0,4gFett 0g Vilket ger 43 kalorier, 39% från kolhydraterna. Inte så lite av energin kommer alltså från kolhydrater, och dessa även i en form som tages upp väldigt snabbt av magen (mycket högt GI). Kanske ligger det något i begreppet ”flytande bröd”, som en del kallar öl för.   Jämför detta med genomsnittligt vin (8-15%), per 100ml:Kolhydrater 0,5gAlkohol 9gProtein 0,3gFett 0g Vilket ger 68 kalorier, 3% från kolhydraterna. Mer kalorier alltså, men bara en bråkdel av kolhydratsinnehållet.   Eller Starksprit (Vodka, Gin, Whiskey, Konjak) per 100ml:Kolhydrater 0gAlkohol 33gProtein 0gFett 0g Vilket ger 229 kalorier, 0% från kolhydraterna. Än tydligare – massor av kalorier men inga från kolhydrater. Kalorier eller kolhydrater? Inte sällan hör man hur mycket kalorier det är i den ena eller andra drycken. Man förväntas alltså räkna kalorier för att gå ner i vikt. Hur kommer det sig då att folk var smalare förr innan man visste vad kalorier var? Och hur kommer det sig att ju mer en person vet om kaloriinnehåll i olika livsmedel, desto mer överviktig är personen i genomsnitt? (i min personliga erfarenhet). Och hur kommer det sig att drycken med minst kalorier, öl, i folks erfarenhet verkar ge mer viktuppgång, än drycker med betydligt mer – vin och sprit? En grundtanke när det gäller lågkolhydratskost, är att man vanligen inte behöver bry sig om kaloriintaget. Det gör kroppen oftast bra själv, så länge man håller nere kolhydratsintaget. Det är visat i ett stort antal studier – mindre kolhydrater ger minskad aptit och spontant mindre kaloriintag. Hur det fungerar De snabba kolhydraterna i öl kommer mycket snabbt ut i blodet. Blodsockret får inte gå upp för högt (hela blodomloppet rymmer bara ca 5 g normalt), varför kroppen måste producera insulin som talar om för cellerna att ta upp sockret. Om man inte nyligen tömt sina sockerlager med hård träning, kommer mycket av sockret att behöva omvandlas till fett för att lagras. Det är vad insulinet, vårt fettinlagrande hormon, talar om för kroppen att göra då det stiger tillräckligt högt. Det säger till att omvandla socker till fett, och talar om för fettcellerna att lagra in mer fett, och hålla kvar det de har. Detta kan i längden ge energibrist i blodet, vilket kan tänkas ge ökad hunger. Inte få, i min erfarenhet, blir sugna på allt möjligt när de dricker öl. Eller söta drinkar. Kanske är det härifrån vi får begreppet ”fyllehunger”? Vin eller sprit däremot, innehåller nästan bara energi från alkohol. Denna ger ingen ökning av insulinhalten i blodet, vårt fettinlagrande hormon. Därmed får inte heller fettcellerna signalen att suga åt sig mer fett. Alkoholen förbränns i levern – den kan vid överskott även omvandlas till ättiksyra eller triglycerider och skickas ut i blodet för förbränning i andra kroppsceller. En del menar att denna förbränning av alkoholen ändå bromsar viktnedgång, genom att ske ”istället för” fett som annars kunde förbränts. Som jag ser det, är detta en återgång i den återvändsgränd som kaloritänkande kan leda till. Utan kolhydrater blir det ingen ökad insulinproduktion. Då bör denna förbränning ske ungefär som om man ätit fett istället för att dricka alkoholen. Den rena alkoholen kan alltså ge samma långvariga mättnad som fett, och leda till att man äter mindre av något annat istället. Rekommendationer Så vad blir då rekommendationen för de som vill dricka lite alkohol ibland, utan att gå upp i vikt av den? Undvik alkoholdrycker med mycket kolhydrater (socker), såsom öl. Eller söta drinkar! Drick torrt vin, eller whiskey/konjak. Eller annan sprit utan söta tillsatser. Allt vanligt rödvin är torrt. Observera att drinkar ofta innehåller massor av socker. En red bull vodka, till exempel, innehåller ungefär lika mycket socker som i en läsk. Vilket, som vi vet, troligen är det värsta som finns för vikten. Betydligt värre än öl, med runt 11g socker/100ml. Problemet med öl är att många dricker stora mängder av det, flera liter på en kväll kanske. När det gäller vinet får man också se upp lite, om man verkligen vill undvika viktuppgång. En del söta viner kan nämligen innehålla en hel del socker, och portvin skall vi inte prata om. Det man skall försöka hålla sig till då är torra varianter, även när det gäller champagne (vilket tydligen kallas brut). Så här kan det se ut (ngt olika beroende på märke, klicka diagram för förstoring): Gram socker per dl Kenneth Ekdahl kom med en mycket bra invändning i kommentarerna nedan. Man dricker normalt mycket större mängd öl, än vad man dricker vin på en kväll. Åtminstone om man vill få samma mängd alkohol i sig. Jag passade därför på att göra ett diagram till som tar hänsyn till detta. Här ser man hur mycket socker man får i sig från olika drycker, för att få i sig samma mängd alkohol som i ca 2 glas vin (40cl). Då blir skillnaden mellan olika drycker än mer uppenbar! Gram socker per alkoholmängd