Min granola
Idag har jag ägnat min eftermiddag i köket för att göra två olika granolor. Som ni kanske förstår av mitt senaste inlägg är det något jag verkligen uppskattar att äta med en tallrik yogurt eller kvarg. Det första receptet är min favorit då havregryn känns lite lättare i smaken än dinkelflingor. Båda har jag format lite själv utifrån andra recept jag läst. Recepten ger ca 8 dl granola. Granola av havregryn: 50 g hackad mandel6 dl havregryn1/2 dl solrosfrön1/2 dl pumpakärnor1/2-1 dl kokosflingor1 1/2 dl vatten2 msk rapsolja2-3 msk honung (jag valde en smaksatt med blåbär) Torkade blåbär, hallon, russin, plommon eller annat du önskar ha i. Jag tog sun-maid katrineplommom och skar i mindre bitar och la i torkade blåbär efter att granolan vart i ugnen. Granola av dinkelflingor: 6 dl dinkelflingor1 dl kokosflingor1/2 dl pumpafrön1/2 dl linfrön3 msk honung (jag tog vanlig)1 1/2 dl vatten2 msk rapsoljaTorkade dadlar och torkade katarineplommon GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 200º. Grovhacka mandeln och blanda den tillsammans med havregryn/dinkelflingor, solrosfrön, pumpafrö och kokosflingor i en bunke. Blanda vatten, rapsolja och den flytande honungen i en annan bunke tills det blir till en jämn vätska. Blanda ihop alla ingredienserna tillsammans för hand och bred ut till en jämn massa på en plåt med bakplåtspapper. Hacka sönder klumpar så gott det går. Låt stå inne i ugnen ca 20min, rör om var femte minut. Ta ut när granolan är knaprig, men inte bränd(!!). Låt svalna och häll över i en glas eller platsburk. Granola med havregrynen Granolan av dinkelflingor och linfrön