Farmors frallor
Dessa frallor har min farmor bakat så länge jag kan minnas och i somras fick jag receptet och bakade i samband med att jag och Julius skulle bo i en stuga utan el i värmland ett par nätter. Jag är kär i dem och Julius blev lika till sig över dessa frallor och var gång jag bakat dem har de slukats väldigt fort. Därför bakade vi dessa hemma hos honom häromdagen så han fick sina alldeles egna frallor att lägga i frysen. Självklart måste jag dela med mig av receptet! 50 g jäst 1 dl sirap Smula jästen och blanda ut denna med sirapen i en bakmaskin eller bunke. 3 dl havregryn eller rågflingor5 dl vatten1 tsk salt Koka dessa ingredienser till en gröt och tillsätt sedan följande ingredienser till kastrullen: 100 gram margarin5 dl mjölk När blandningen är fingervarm aka 37 grader, för över den från kastrullen till jästblandningen och häll i 1,5 liter mjöl (självklart inte allt på samma gång utan en mindre mängd i taget) i blandningen och knåda eller låt bakmaskinen göra jobbet. Jäs degen i 20 min och forma därefter bollar i önskad storlek (brukar ta våra duralex glas och forma lagom stora med) och lägg på en plåt. Låt därefter de jäsa underbakduk ytterligare 20 min. Sätt sedan in i ugnen på varmluft på 225 grader i cirka 8 min. Käka gärna frallzen med bregott på för bästa smakupplevese, nom nom..