Julbak - saffransbullar med vanilj

Jag hade tänkt att gör en till kategori som ska heta julbak, där jag kommer lägga ut lite olika grejer som jag kommer baka fram tills jul :) Hoppas att ni kommer tycka det blir bra. Jag och mamma bakade dom här idag och dom blev verkligen jättegoda. Ingen i min familj tycker så mycket om lussekatter så vi brukar göra dom här till jul istället. Det är alltså saffransbullar med vaniljfyllning. Tips för dig som inte gillar lussekatter så mycket :)   RECEPT: Portioner: 45 st   Ingredienser   * 50g färsk jäst * 150g smör eller margarin * 2 påsar saffran ( á 1/2g ) * 1 1/2 dl strösocker * 5 dl mjölk * 250g kesella/kvarg ( 10% ) * 1/2 tsk salt * 1 ägg * 17 dl vetemjöl ( 15 - 17 dl motsvarar 900 - 1020g )   Fyllning   * 200g smör eller margarin * 1 1/2 dl strösocker * 4 tsk vaniljsocker   Till pensling   * ägg * pärlsocker   Så här gör du   1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C. 2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30 - 40 minuter. 3. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. 4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar. 5. Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2 - 3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten ( som ett byxben ). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C. 6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. 7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.