Hembakad bröd
Vanligtvis är det inte jag som bakar bröd hemma då det krävs att man har en ''känsla för det''. Att baka bröd är inte bara kompetens, med andra ord. Idag så valde jag att prova på iallafall och problemet med att baka bröd är också att det inte riktigt går att följa recept och förvänta sig samma resultat så man får flexa lite på egen hand också. Resultatet var helt oförväntat och smakrikt måste jag tillägga! Jag ska passa på att baka oftare framöver. Denna var snabb att fixa och inte så stökigt som man hade tänkt att det skulle bli. Jag tilläger grundreceptet som jag följde, sedan har jag anpassat konsistensen utifrån min egna önskemål. Recept 5 dl mjöl2,5 dl ljummen vatten25 gram jäst1 tsk honung3 matskedar oliv olja (helt ärligt så mätte jag inte utan hällde på. Men ungefär runt 3 matskedar)Cirka 1/5 tsk salt Börja med att röra om jästen i vattnet. Låt stå i ungefär 5 min och därefter adderar du honungen samt oliv oljan och blandar om sakta tills det löses upp. Häll sedan 1 dl mjöl och rör om för varje dl du häller. Efter den 4de dl du häller så adderar du saltet. Konsistensen kommer att vara löslig och det är okej. Blanda ihop degen med din träsked. Du ska inte knåda eller blanda hårdhänt utan se bara till att blanda ihop ingredienserna. Därefter låter du det stå i någon timma. Konsistensen Efter någon timma så häller du ut degen och det är här du börjar jobba på din konsistens. Jag använde i princip 1,4 dl extra av mjölen för att få den konsistensen jag ville. Se till att inte knåda eller vara hårdhänt utan blanda i mjölet försiktigt tills du är nöjd. Som ni ser på bilden så var min deg någorlunda kladdig, vilket var perfekt för mig. Sedan lägger du den på en plåt och låter degen vila i 20 minuter till och sedan penslar du försiktigt med ägg och det du vill ha på. Ugn Skål med vatten ska stå under plåten som du har brödet på. Varför? Det har jag inte svaret på utan jag adderade detta i hopp om att hålla fuktigheten. Jag kan mycket väl ha fel och så finns det en annan anledning till varför man har med en skål med vätska i ugn, haha. 225 grader i 10 minuter med över och under symbolerna på och sedan dra ned graderna till 150 och ändra till undervärme istället. Detta fanns inte med i grundreceptet utan jag tänkte att det kunde balansera tillagningen då toppen av brödet var tillagad, men inte botten delen. Ett tips är också att skrynkla ihop bakplåtspappret så slipper du försöka forma till den utan att den hoppar ur plåten!Hoppas det smakar!