- Indisk kycklingcurry
Chicken curry doftar härligt av alla kryddor och smaken är toppengod. Servere med en svalkande yoghurtraita, ananas och banan i bitar samt mango chutney i skålar ifall om man vill det. Färgna gärna riset (om du har ris) gult med gurkmeja. Till 6 portioner behöver du: ca 1,2 kycklingdelar, t ex kycklingklubbor, bröst eller låt 2 gula lösar i skivor 2 vitlöksklyftor i skiver 2 msk olja 2 msk curry 1 msk garam masala (indisk kryddblandning) 2 tsk spiskummin 2 tsk ingefära 1 tsk chilipulver 1/2 tsk kanel 2 tsk salt 4 skalade tomater i bitar 1 röd paprika i strimlor 2-3 dl köttbuljong på fond, t ex India eller 1 tärning Tillbehör: Kokt ris, ananasbitar, bananskivor och mango chutney. Yoghurtraita: 1/2 grön gurka, grovt riven 1 tsk salt 3 dl yoghurt Gör såhär: Dela kycklingklubbor vid leden eller bröst och lår i större bitar. Dra av skinnet. Fräs lök och vitlök i en gryta i olja tillsammans med kryddorna på svag värme några minuter tills du känner den härliga kryddoften. Var försiktig så kryddorna inte bränns. Tillsätt kycklingbitarna och vändf dem i kryddblandningen. Salta. Doppa tomaterna i hett vatten och dra av skalet. Dela dem i bitar och lägg ner i gryten tillsammans med paprikastrimlor. Städ med buljong. Låt grytan sjuda under lock ca 30 minuter tills kycklingen är helt färdig. Smaka av såsen, kanske du vill ha mer kryddsmak. Till raitan, blanda riven gurka med salt. Låt den stå och rinna av i ett durkslag ca 10 minuter. Blanda gurka och yoguhrt. Servera grytan med tillbehören.